Kutseõpet soovitab Libert eelkõige seetõttu, et see on praktiline, kõigile jõukohane ja paindlik. “Kõigis ainetes saab kaasa rääkida ja grupid on paraja suurusega, seega on õpetajal kõigi jaoks aega,” selgitab ta.

Avloi lisab, et ega kutsehariduses ka teoreetiliste teadmisteta ei jää. Samuti peaks igaüks leidma endale laiast valikust sobiva eriala.

Tööd leiab kogu maailmas

Mõlemad neiud on praeguseks kooliõpingute käigus käinud koristuspraktikal: Avloi laeval M/S Baltic Princess ja Libert omandas kogemust Pärnu Hotellis. Neil seisab veel ees praktika nii ettekandja kui ka administraatorina. Libert teab juba praegu öelda, et eeloleval suvel läheb ta ettekandjana Inglismaale tööle.

Hotellitöö parimateks külgedeks peab Libert just võimalust inimestega suhelda ja pidevalt oma oskusi edasi arendada. Avloigi kinnitab, et hotelliteeninduse erialal on vaja head suhtlemisoskust ja viisakat käitumist. Vähem tähtis pole Avloi sõnul ka see, et eriala lõpetamise järel võib asuda tööle pea igal pool maailmas. “Kõikjal vajatakse majutajaid.”

Libert soovib jõuda hotellitöös juhtivale kohale ning selleks on kutseharidus tema sõnul vägagi sobilik. “Ma ei taha olla juhataja, kes ei tea midagi koka või ettekandja tööst,” märgib ta. “Tahan kõik ise läbi proovida, siis saan lõpetamise järel asuda hotellis praktiliselt igasse ametisse.”
Avloi kavatseb pärast lõpetamist minna Eesti hotelli- ja turismikõrgkooli hotellimajandust õppima. Seejärel tahaks ta kunagi juhtida hotelli. “Kutseharidus soosib kindlasti selle unistuse täitumist – teadmised ja kogemus on mulle abiks!” kinnitab ta.

Oskusi saavad neiud aga proovile panna juba enne tööturule astumist, nimelt peatselt toimuval kutsevõistlusel Noor Meister majutusteeninduse erialal. Mõlemad osalevad tänavu esmakordselt, kuid on kindlad, et võistlused tulevad alati kasuks, sest sealt saab nii kogemusi kui hea tulemuse korral ka tunnustuse.

Praegu valmistub Libert õpitut korrates ja tehnikat lihvides. “Ootan ikka parimat ja loodan medalit, aga kogemuse saan sealt igal juhul,” kinnitab ta. “Samas loodan, et sellest kujuneb tore üritus, mida kunagi hiljem meenutada.”