Õuest tuppa tulles on aga üks huvitavamaid tegevusi ilmavaatlusvihikuid täita ning sinna midagi just sellele ilmale iseloomulikku juurde joonistada.

Kuue meetri kõrguses ilmavaatlustornis saavad lapsed termomeetri pealt vaadata, kui palju sooja või külma parasjagu on. Kuna üks kraadiklaas asub tornis üleval ja teine all (ronitakse õpetaja valvsa pilgu all), saab võrrelda temperatuure eri kõrgustel.

Mõõta saab ka õhuniiskust ja -rõhku ning sademeid, jälgida tuule suunda ja kiirust.

Kui mõõteriistu tundma õppida ja nähtut mõtestada on jõukohane vanematele rühmadele, siis ilmapusle on jällegi noorematele põnev ja arendav – õues asuv puust ilmapusle kujutab endast eri aastaaegade torni, kus igas virnas on üks ilmanähtus selle aastaaja kohta vale.

“Ei ole kuulnud, et lasteaedades kusagil mujal ilmavaatlustorni oleks, see on ikka päris ainulaadne,” räägib Väimela lasteaia juhataja Külli Seene.

Eve Schmeimani sõnul tuli ta mõttele ilmavaatlustorn rajada lasteaiaõpetajaks õppimise ajal Tartu ülikoolis, kus tuli kirjutada projekt, mida saaks ka ellu viia.

“Lasteaedades on alati puudu näitlikest õppevahenditest, ja kuna ilm lapsi väga huvitab, siis tundus mu mõttel jumet olevat,” põhjendab ta.

Hiljem kasvas projektist välja bakalaureusetöö ja ülikooli lõpetamise järel järgnes otsus see ka teostada. Idee leidis toetust töökaaslaste seas. Kui ka Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) Schmeimani kirjutatud projekti rahaga toetas, oli mure murtud.

Ühtekokku kulus raha lasteaia ilmajaama ehitusele 6280 eurot ehk vanas rahas 98 260 krooni. Sellest KIKi osalus moodustas 55%, Võru vald lisas 30% ja lasteaia omaosalus oli 15%.

Nüüd unistab Schmeiman lasteaia õuele tuulegeneraatori püstitamisest, et näidata lastele rohelise elektri tootmist. “Näitame, et elektrilambid lähevad põlema ja lapsed saavad aru, et see sünnib just tänu tuulele.”