Olustvere Teenindus- ja Maamajanduskooli juhi Arnold Pastaku sõnul on suur rõõm näha noorte kasvavat huvi hoidistamiskultuuri ja Eesti tooraine vastu.

"Hoidistamine on populaarsust kogumas ka noorte hulgas, mille heaks tõestuseks on erinevate kutsekoolide noorte osalemine meie üritusel. On hea meel näha, et juba 14 aastat tulevad inimesed Olustverre, et nautida kvaliteetset Eesti toitu ning toovad seejuures endaga kaasa lisaks traditsioonilistele retseptidele ka uued ja loomingulised kompositsioonid, " lisas Pastak.

Maaeluministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai lisas, et hea toidu valmistamise kunst on muutunud järjest hinnatumaks.

"Eesti toit algab kodust ja isetehtud hoidised on olnud ajalooline osa meie rahvusköögist. Rõõm on näha, et ka noorte hulgas on huvi selle kunsti vastu järjest kasvamas. See, et Olustveres toimuvad koos nii noorte rahvusvaheline künnivõistlus kui ka hoidistemess, on kena sümbol kogu toidutootmisahela elujõulisusest, " ütles Kevvai.
Lõbus kurgipurk 2012. aasta messilt.

Messi algusest peale on info jagamine ja hoidiste kokkukutsumine käinud ka läbi Eesti Külaliikumise Kodukant võrgustiku.

"Tihti on nii, et kui inimene tuleb esimest korda vaatama, siis järgmisel aastal on ta juba oma hoidistega platsis. Igal perenaisel on ju hoidiseid, mis saanud kodustelt kiidusõnu - hoidistemessil saab oma tegemisi laiemale ringile näidata," rääkis Kodukant Tartumaa juhatuse liige Külli Pann.

Ürituse raames saavad külastajad hääletada enda lemmikhoidiste poolt - rahvahääletuse tulemusena valitakse kolm parimat magusat ja soolast hoidist ning kolm külastajaid enim üllatanud hoidist. Lisaks valib VIP külalistest koosnev žürii ka enda hinnangul parima.

Žüriisse kuuluvad Eesti restoranikultuuri grand old man Dimitri Demjanov (žürii esimees), Maaeluministeeriumi asekantsler Toomas Kevvai, Riigikogu aseesimees Helir-Valdor Seeder, ettevõtja ja endine tippsportlane Kaido Höövelson, laulja Jaan Elgula, laulja Toomas Lunge, Olustvere Teenindus- ja Maamaanduskooli direktor Arnold Pastak ja Maalehe tarbija lisa „Targu Talita“ vastutav toimetaja Jana Rand.

Maalehe konkursi võitja läheb tootmisesse

Lisaks toimub eraldi ka Maalehe hoidistekonkurss, kus valitakse välja kolm parimat ja antakse välja Maalehe eripreemia. Hoidiseid hindavad Põltsamaa Felixi professionaalsed toidutehnoloogid ja seavad parimad pingeritta. Samuti lubab Põltsamaa Felix panna parima hoidise purki ning võtta järgmisel aastal tootmisse, et seda saaks nautida kogu Eesti.

Tootmissevõtt on aga pikaajaline protsess. Nimelt tuleb teha katsetused, oodata ära järgmise aasta saak ning alles siis saab sellest poetoode. Seega saab tänavu sügisel proovida üle-eelmisel aastal valminud “Juta särtsukurki”. Eelmise aasta võitja “Mehhiko amps” ootab alles pisikurkide valmimist ning testiperioodi.

Konkursihoidiseid oodatakse leivakotta hommikul kella 11ks.

Eelmise aasta parimate hoidiste autorid.

Hoidistemessi raames toimub ka sel aastal rahvusvaheline koolinoorte künnivõistlus. Neljandat aastat toimuval kohtumisel astuvad võistlustulle 34 noort 10 erinevast riigist.

Üritusel toimuvad erinevad töötoad ning meelelahutuse eest kannavad hoolt Pärnatalu lõõtsapoisid ja ansambel Justament. Päeva juhib Venno Loosaar. Olustvere Poiste juhendamisel toimuvad ka traktori- ja kombainisõidud, põhupallidel hüppamine, praktilised harjutused koppadega ning sõidud hobustega.

Sissepääs üritusele maksab 1 euro, hoidiste mess ja kohaliku toidu laat algavad kell 11.00 ja künnivõistlus juba kell 8.00. Rohkem infot kodulehelt.