Muinastulede öö Pärnus:

-----

Muinas- ja keskajal süüdati lõkked ehk iidetuled või iilastuled praktilisest vajadusest. Lõketega edastati ohuteateid ja aidati laevadel turvaliselt randa või sadamasse jõuda. Vahepeal traditsioon kadus, sest tekkisid tuletornid ja hiljem tõhusad navigeerimisseadmed.

Märgutulede uuspärimuse algatas 1992. aastal Turumaa Kultuurinõukogu (Abolands kulturrad) meile tuntud „Muinastulede öö” nime all. Sealt peale süüdatakse lõkked iga aasta augusti viimase laupäeva õhtul kell 21.30.

Põhjanaabrite juures algatatud ürituse on üle võtnud mitmed Läänemere maad. Tuletegemise tänapäevaseks ideeks ongi Läänemere rahvaste ühendamine ja kultuuripärandi säilitamine, erinevate maapiirkondade omavahelise läbikäimise ja koostöö arendamine.

Virtuaallõke telefonis

Kel ei ole võimalik mereranda tulla, saavad lõkke süüdata virtuaalselt. Muinastulede öö korraldustiim on koostöös Navicup-arendajatega töötanud välja vastava telefonirakenduse.

„Telefonirakendusega leiavad inimesed endale huvitavamad ja lähemad lõkked lihtsamini üles. Äpp näitab lühima tee vajaliku lõkkekohani. Telefonirakenduse abil saab lõkkesündmusi ka hinnata ja pildistada ning seda kõike saab igatmoodi internetis jagada,“ selgitas äpi looja Asko Berens.

Virtuaalne lõke on hea abimees siis, kui rannas olles reaalselt ei ole lõket võimalik süüdata tulematerjali nappuse või riskantse ilma tõttu. Või kui ei ole võimlaik sel õhtul randa minna, aga on soov siiski endast teada anda. Nii ollakse mõtetes koos teistega ümber ühise Läänemere.

 Muinastulede öö Kärdlas Rannapaargu juures
Kontserdid ja laevasõidud

Tahkuna tuletornis Hiiumaal annab algusega kell 19 improvisatsioonilise soolokontserti Rainer Jancis. Tunnine rännak, kus kuulaja seikleb läbi abstraktsete sisemustrite ja keeletaguste väljenduste oma siseuniversumisse, on pühendatud Hiiumaa metsadele.

“Põhjus, miks mind nii harva improviseerimas näeb on see, et olen hõivatud Metro Luminaliga, kellelt veel sel aastal ilmub uus helikandja,” sõnas Jancis ise.
Tahkuna kontsert on üks vaid kahest sel aastal toimuvast soolokontserdist.

Pedeli jõekäärus Valgamaal esineb algusega kell 19 Tõnis Mägi.

Pühajärve rannas uues rannakohvikus esinevad Rein Rannap ja Lepland. Kuulata saab Rannapi varasemat loomingut, mis koostöös Leplandi ja teiste muusikutega on saanud täiesti uue kõla. Üritus algab 20:00.

Pärnu vallikäärus astuvad üles Terminaator, Marju Länik ja teised. Vt siit.

Tallinnas Lennusadamas võivad huvilised lisaks muusikale osa saada meresõdiust 15 meetrisel purjekal Pegasus või teha tiiru meretaksoga.

Saaremaal süttib suur lõke Tuhkana rannas.
Samuti kutsub pardale ainus eestiaegne säilinud ja siiani seilav purjelaev Hoppet ehk Lootus. 1926. aastast pärit alus seilab merele, kust avaneb vaade linnale ja tuledes rannajoonele. Laeva pardal toimub valgus-etteaste ja mängib elav muusika. Loe lähemalt siit.

Vaata lõkkekohti Muinastulede öö kodulehelt.

"Põle Muinastuli, põle!
Põle puhtamale Läänemerele.
Põle selle elujõulistele rannaküladele
ja saartele.
Põle Läänemere kultuuri mineviku ja
tuleviku rikkusele.
Põle ajaloolisele ühtekuuluvusele
ning vastutusele Läänemere tuleviku eest!“

Muinastulede öö autor Birgitta Bröckl