- Alates 12. detsembrist pakub avastamisrõõmu ja isetegemist Tartu tubane advendikalender – igal argipäevaõhtul ja nädalavahetuse keskpäeval on kalendriluukideks Tartu Ülikooli Ajaloomuuseum, mänguasjamuuseum, Genialistide Klubi, teater Vanemuine, Tartu Elektriteater, Tartu Ülikooli Botaanikaaed, Tartu Laulupeomuuseum, XIX sajandi Tartu Linnakodaniku Muuseum, Tiigi Seltsimaja, Oskar Lutsu nimeline linnaraamatukogu, Eesti Rahva Muuseumi postimuuseum ja Tartu turuhoone.

- 13. ja 15. detsembril esitatakse Viljandis Pärimusmuusika Aidas traditsioonilisi jõulukombeid tutvustavat “Jõulumängu”. Ka publik saab etenduses kaasa lüüa.

- 14. detsembril kella 11–16 peetakse Ants Laikmaa Majamuuseumis (Lääne maakond, Lääne-Nigula vald, Kadarpiku küla) talvistepühi. Vaata veel: www.laikmaa.eu/.

- 14. detsembril esinevad Rakvere Pangamaja saalis “Meistrite akadeemia” sarja raames Maria Listra (sopran) ja Piia Paemurru (klaver). Kontserdil “Jõuluootus” tulevad esitusele laulud nii eesti heliloojatelt kui ka jõulumuusika klassikat.

- 14. detsembril peetakse Tartus raekoja platsil V talvist tantsupidu, kuhu oodatakse kõiki rahvatantsuga tegelevaid rühmi, nii suuri kui väikesi, nii noori kui vanu. Pidu lõpetatakse tantsijate ja pealtvaatajate ühises tantsuringis.

- Viimsis tähistatakse jõule mitme kontserdiga: 14. detsembril kell 17 esineb huvikeskuses segakoor Sõprus, 18. detsembril kell 19 laulavad Viimsi Püha Jaakobi kirikus segakoor Viimsi, ViiKerKoor ja Ita-Riina Muusikastuudio laululapsed. 19. detsembril kell 18 esineb jõuludžässiga Kaitseliidu Tallinna Maleva Orkestri Bigbänd, õhtut konfereerib Vello Mikk.

- 14. ja 18. detsembril loetakse Tallinnas, kultuurisündmuste mõttes taaselustunud Kloostri Aidas Fanny de Siversi kirju. Loevad Johanna Aus, Maria Peterson, Anneli Tuulik, Ott Aardam, Lembit Peterson, Tarmo Song. Musitseerivad Vanalinna Hariduskolleegiumi muusikakooli õpilased.

- Leigo muusikatalu traditsioonilised jõulukontserdid toimuvad 14. detsembril kell 19.30 koos ansambliga Noorkuu,

21. detsembril Diana Klasi ja Konstantin Arro ning prantsuse šansoonidega. Leigo talu uksed on avatud kontserdipäeval kella 16st. Külalistele serveeritakse kolmekäiguline jõuluhõnguline õhtusöök.

- 15. detsembril kell 15 saab Rakvere rahvamajas näha ja kuulata Rakvere segakoori, Tarvanpää rühmasid, näitetruppi KaRakTer, Ukraina duetti Podrugõ ja Kaurkooli ajaloolise tantsu ansamblit.

- 15. detsembril esineb Otepää raekojas vanamuusikaansambel, kaasa teevad muusikakooli õpilased.

- 16.–30. detsembrini on lauljad Tanja Mihhailova ja Mikk Saar ühistuuril “Meie jõulud”, saatjaks nende head sõbrad Mihkel Mattisen klaveril ning Timo Vendt saksofonil ja viiulil. Kavas leiavad oma koha nii klassikalised jõululaulud kui lood inglitest, armastusest, talvest ja langevast lumest. Esinemiskohtadeks Keila kirik, Paide Püha Risti kirik, Laitse Graniitvilla, Viljandi Jaani kirik, Tallinna Jaani kirik, Võru kultuurimaja Kannel, Tartu Jaani kirik, Jõhvi Mihkli kirik, Vihula mõis, Kuressaare Laurentiuse kirik.

- 18. detsembrini saab Ülenurmel Eesti Põllumajandusmuuseumis osaleda pühadeprogrammis: leivatares küpsetada jõulumaiust (väike liivatainast magus jõuluorikas), sepikojas sulatada tina ja valada uue aasta õnne, jõuluvana majas käib tants ja trall ning jagatakse kingitusi.

- 18.–29. detsembrini annavad duoks ühinenud Mari Pokinen ja Riho Sibul jõulukontserdi Keila kirikus, Pärnu Kontserdimajas, Viljandi Pauluse kirikus, Rakvere Kolmainu kirikus, Tartu Peetri kirikus ja Tallinna Kaarli kirikus. Kuulda saab ka teiste autorite laule, mis pühademeeleollu sobivad.

- 20. detsembrini saab Karilatsis Põlva Talurahvamuuseumis osaleda jõulukombestikku tutvustavas haridusprogrammis: kell 10, 12 ja 14 tehakse tiir peale muuseumipargile ning põigatakse pühadeootel hoonetesse.

Teekonnal tuleb valmis olla üllatusteks, sest lõppema hakkab Eesti filmile pühendatud teema-aasta. Kindlasti saavad külastajad ise laulda, jutustada, mõistatada ja mängida.

Vajalik on eelregistreerimine tel 797 0310 või muuseum@polvamaa.ee.

- 21.–26. detsembrini toimuvad Võrus, Viljandis, Haapsalus, Raplas, Tallinnas, Pärnus, Valgas ja Tartus Arsise kellade ansambli juubelihooaja kontserdid Aivar Mäe juhtimisel. Solistina astuvad üles Rauno Elp Rahvusooperist Estonia ja kitarrivirtuoos Rémi Boucher.

- Pärnu Muuseumi uuel näitusel “Talvine pühadering – fantaasialinn” tutvustatakse ajaloolisel Pärnumaal elanud kihnlaste, rannarootslaste, venelaste ja eestlaste rahvakalendri talviseid pühasid, mida tähistatakse praegugi. Näha on eri lugudega kodud, mida ühendab huvi ja armastus minevikupärandi vastu. Näitus on avatud 9. märtsini.

- Eesti Vabaõhumuuseumis saab 14.–15. detsembril palju rõõmu ühistest hetkedest. Sassi-Jaani talu rehetoas toimub väike jõululaat, kambris võib näha kaadreid aastatetagustest jõuluaegadest.

Lau külapoest tasub läbi astuda neil, kel veel kingikotist mõned kingitused puudu. Teele saab panna ka pühadesoovid!

Sepa talu perenaine valmistab toas lambarasvast küünlaid. Peremees on metsas tööl, et Võru linna tellimusel teha küttepuid, mis jagatakse siis vaestele. Abiks puude saagimisel võib olla igaüks.

Sutlepa kabelis toimuvad kaunid koorikontserdid ja jõulupalvus.

- 15. detsembril kell 15 on Tartu Katoliku Kirikus (Veski 1) advendikontsert kristall-helikaussidel ja rahvapillidel, kus kostavad improvisatsioonid ning pühad laulud kaugemalt ja lähemalt. Kuuleb advendiaega sobivaid palu regilaulust kuni gregooriuse koraalini.

Sissepääs annetusena, kontserditulu eraldatakse Mäe-Kodu Lastekodule Tartus.

- Narva Muuseumis töötab kuu lõpuni argipäeviti päkapikkude kool. 15. ja 21. detsembril saab kella 11–14 koos päkapikkudega lõbusalt ja kasulikult aega veeta. Registreerimine telefonil 359 9230 või info@narvamuuseum.ee.

- Liisi Koikson ja Märt Avandi annavad ühiselt rõõmsaid jõulukontserte: 16. detsembril Viljandis Pauluse kirikus; 17. detsembril Tallinnas Jaani kirikus; 20. detsembril Tartus Peetri kirikus; 21. detsembril Rakveres Kolmainu kirikus; 22. detsembril Pärnu Kontserdimajas; 25. detsembril Tallinnas Kaarli kirikus; 28. detsembril Rapla kirikus; 29. detsembril Kuressaare kirikus. Kontserdid algavad kõikjal kell 19.

- 18. detsembril kell 19 esineb Tartu Jaani kirikus Indrek Kalda jõulukontserdiga “Lihtsad lood”.

- Tartus Hansa hoovis saab 18. detsembril kell 20 kuulata Bonzot.

- 19. detsembrist kuni 8. jaanuarini toimub Tallinna kesklinnas unikaalne ning mänguline kunsti- ja disainisündmus “PiparkoogiMaania”. Kõik asjad sellel näitusel on tehtud piparkoogist.

- 19.–29. detsembrini toimuvad Viljandis, Jõhvis, Paides, Moostes, Tallinnas, Pärnus ja Tartus Annely Peebo, Marko Matvere ja Swing’n’Joy Orchestra aastalõpukontserdid. Lauljaid saadab Aivar Vassiljevi ansambel.

- Maanteemuuseum ja selle ümbrus Põlvamaal Kanepi vallas Varbuse külas on 20. detsembrini jõuluprogrammi “Valguse tee” muinasjutuliseks koldeks. Elamusterohke rännak viib huvilised kõigepealt Valguse Viiu lugusid kuulama. Rännak Teeajas lõpeb Tuletarga juures, kes jagab tarkust tulest, pakub sõõmu teed ning annab teele kaasa moonakoti. Väsinud teelised sõidutatakse tagasi postijaama õuele eriskummalise liikuriga.

Osavõtuks palutakse registreerida meiliaadressil neidi.ulst@mnt.ee või telefonil 797 0790, 511 7440.

- 20. detsembril kell 18 kuulutatakse Kohilas välja jõulurahu, kell 20 toimub Tohisoo mõisas kontsert “Jõuluvalgus”.

- 20. detsembril kell 20.30 toimub jõulupidu Põlvamaal Krootusel. Esinevad Lihtsad Poisid ja Meie Stuudio tantsijad. Õhtut juhib Haimar Sokk. Sissepääs on tasuta.

- 21. detsembril toimuvad Jõgeva kultuurikeskuses puupäev ja jõululaat, 22. detsembril aga kontsert.

- Kogu pere mängumaa Vudila (Jõgeva maakond, Tabivere vald, Kaiavere küla) on 22. detsembrini vahva jõulumaa, kus saab kohtuda jõuluvanaga, vaadata jõuluetendust, tutvuda loomaperega, sõita saaniga, lüüa päkapikkudega tantsu.

- 22. detsembril kell 19 annavad Vanemuise kontserdimajas jõulukontserdi Hanna-

Liina Võsa, Jarek Kasar (Chalice) ja ETV Lastekoor. 25. detsembril on Tallinnas kaks kontserti: kell 16 ja 19.

- 23. detsembril kell 15 ja 16 toimub Pärnus Martensi väljakul Maarja-Liis Ilusa kontsert.

- 28. detsembril kell 21 on Põlva kultuuri- ja huvikeskuses aastalõpupidu. Kauneid meloodiaid läbi aegade esitavad Alen Veziko & Priit Sootla. Õhtut juhib Ivari Saare.

- Ansamblil Kõrsikud toimuvad üle Eesti oma uue albumi “Heli jälgedes” talvised esitluskontserdid. Andrus “Bonzo” Albrecht, Jaan “Orelipoiss” Pehk ja Alari “Päss” Piispea esitavad eestikeelseid lugusid nii eesti kui välismaistelt autoritelt, samuti ka omaloomingut. 12. detsembril Türi Kultuurimajas, 13. detsembril Vihula Mõisas, 17. detsembril Viimsi Huvikeskuses, 22. detsembril Paadrema Kojas ja 28. detsembril Põltsamaa Kultuurikeskuses.