Maksu- ja tolliamet peaks omavalitsuste arvutusi kontrollima, kuid ei tee seda. “Seetõttu sõltubki valesti arvutatud maksu avastamine suuresti maksumaksjast endast,” hindab Riigikontrolli kohaliku omavalitsuse auditi osakonna peakontrolör Airi Mikli.

Summa suurusega on eksitud kõige rohkem looduskaitseliste piirangutega maadel, kus 2009. aastast on kas täielik maksuvabastus või 50% soodustus. Vead esinevad hinnatsooni või looduskaitseliste soodustuste määramisel, haritava maa maksumäära kasutamisel või maksusoodustuste tegemisel.

Ametnikud on kasutanud nii oma võimalusi kui fantaasiat. Ka maksuvabastuse alad võivad erineda keskkonnaregistri andmetest. “Kuna kohalikele omavalitsustele ei ole antud juhiseid, kuidas looduskaitselisi piiranguid tuvastada, olid vallad ja linnad maksuvabastusi välja arvutanud erineval viisil,” nendib Mikli.

Näiteks maksid Otepää looduspargi alal elavad Otepää linna maaomanikud maamaksu täie rauaga.

Raskusi soodustuste arvutamisel on olnud ka Lahemaa Rahvuspargis, mis hõlmab Vihula ja Kuusalu vallas ligi 700 katastriüksust. Osa neist on maamaksust täielikult vabastatud, osadel on maamaks 50%.

“Mis vigadest te räägite!” pahandab Vihula vallavanem Raivo Uukkivi.