Martin Repinski Konju Talu kitsed Foto: Sven Arbet

Selleks, et töödeldud toodang oleks mahe, peab inimene olema tunnustatud mahepõllumajandusseaduse alusel veterinaar- ja toiduameti poolt. Ma tean, et Repinski on seda plaaninud, aga kuna see on väga tõsine protsess, siis ta pole selleni veel jõudnud. Tema töödeldud tooted ei kanna ükski mahemärki," selgitas Vetemaa. "Õigusaktide vastu ta ei eksi."

Vetemaa selgitas, et toorpiim, mida Repinski farmis pudelitesse pannakse, on mahe, kuna ta on mahetootjana registreeritud ja tegemist on esmatootega.

Nõuded, et Konju talu on mahefarm, on Repinskil täidetud. "Mulle tundubki, et siin on hästi palju segadust, mahetootja ei tähenda, et tegemist oleks ka mahetöötlejaga," sõnas Vetemaa.

Eestis on mahetootjaid 1600 ringis ja mahepõllumehi, kes on oma ettevõtte juurde mahetöötlemise loonud on umbes 50 ringis. "Põllumees ei pea tingimata olema töötleja," kommenteeris Vetemaa. "Põllumees on keskendunud tootmisele."

Martin Repinski Konju Talu kitsed
Foto: Sergei Stepanov, NPA