Maal elamise väärtused

“Nagu ikka, sai määravaks juhus,” ütleb Randlaht. Pered elasid Tallinnas ja Viimsis ning otsisid võimalust üksteisele lähemale kolida.

Maale minek polnud eesmärk omaette, tegu oli juba üsna põliste linnainimestega, kellel maajuured ununemas. Otsustavaks juhuseks sai ahvatlev võimalus soetada armas maja järve kaldal, Kuusalu vallas 50 kilomeetri kaugusel linnast.

“Nüüdseks ei mõtle meist keegi linna tagasi minekule,” ütleb Randlaht. “Alles nüüd saame aru maal elamise väärtusest: rahu, elukeskkonna terviklikkus ja lapsesõbralikkus.”

Kuid millest nad maal elavad? Randlaht nendib, et valmis töökohti ees ootamas loomulikult pole. Need tuleb ise luua.

Naine tegeleb hobuste koolitamisega ja on lisaks üks Eesti väheseid sadulseppi. Ta sõidab mööda maad ringi, auto sadulaid täis, ja aitab hobuseomanikel oma suksule õiget valida.

Hobuste koolitamisega tegeles ta juba linnas, kuid see oli väga keeruline: hobuse pidamine linnatallis on kliendile kallis. Maaelu pakkus nagu iseenesest palju parema variandi: nüüd võib klient oma hobuse suveks Randlahe juurde “kooli” tuua.

“Osa meist käib aeg-ajalt linnas ja muul ajal töötab kodukontoris,” selgitab Randlaht. “See on võimalik, kuna meie kanti tuleb ju kiirtee. Kuid igapäevane linnas tööl käimine oleks siiski liiga kallis ja koormav.”

Transpordivõimaluste kesisus on maaelu teine suur probleem töökohtade kõrval. Randlaht nendib, et sarnaselt esimesega tuleb ka see ise lahendada.

“Ilma autota ei ole maal iseseisvalt liikuda võimalik. Või ilma hobuseta,” lausub ta. “Vajadus auto järele aga tähendab, et sul peab olema teatav raha.”

Ent kui elatusallikas olemas ja transport omast käest, pole maale tagasi pöördumist põhjust kahetseda. “Meie elutempo on aeglustunud, enam ei ole seda pidevat ärevust, et kogu aeg midagi juhtub. Maaelu tempo on mõistlikum,” ütleb Randlaht.

Maal elamise raskused

Linnast koos perega Läti piiri äärde kolinud naine, kes oma nime lehes näha ei soovi, tõstab esile sõbralikku elukeskkonda, oma peenramaad ja loomi, marja- ja seenerikkaid metsi.