Pahatihti tähendab see aga juba haiguse arenemist algkoldest kaugemale. Igasuguste kaebuste või kahtluste korral tuleb kindlasti kohe pöörduda oma pere- või naistearsti poole.

Mammograafial on vähi avastamises oluline roll

Siiski tasub teada, et varajases staadiumis rinnavähk ei ole endale enamasti märgatav ega tuntav.

Rinnavähki saab avastada enne, kui kasvaja on andnud endast märku ja organismis levima hakanud. Üks võimalus on sõeluuringute käigus kasutatav rinnanäärme radioloogiline uuring ehk mammograafia. Rindade kontrolliks ja uurimiseks kasutatakse röntgenikiirgust, kuid mammograafia käigus saadav kiirgusdoos on väga väike ega mõju naise tervisele kahjulikult.

Mammograafial on varajases staadiumis rinnavähi avastamise juures ülioluline roll, sest selle käigus tehtav ülesvõte võib näidata rinnas tekkinud muutusi isegi kuni kaks aastat enne seda, kui naine või tema arst neid tunneb.

Eestis kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi vanuses 50–62 kaheaastase intervalliga. 2015. aastal kutsutakse rinnavähi sõeluuringule naisi sünniaastatega 1953, 1954, 1955, 1957, 1959, 1961, 1963, 1965.

Korras uuringutulemus annab meelerahu ja teadmise, et olete ise oma tervise huvides teinud olemasolevate võimaluste piires parima. Tähtis on teada, et varakult avastatud rinnavähk on paremini ravitav, võimaldab vajadusel kasutada rinda säästvaid operatsioonimeetodeid ning on tervenemise eelduseks.

Mida on vaja sõeluuringus osalemiseks?

Nimetatud aastatel sündinud naistele saadab Tervise Arengu Instituut postiga nimelise kutse rahvastikuregistris olevale aadressile. Kutse saavad naised, kellele pole hiljuti rindade uuringut või PAP-testi tehtud. Kõik kutsed ei pruugi adressaadini ühel või teisel põhjusel jõuda, sagedamini on selleks rahvastikuregistris olevad ebatäpsed andmed.

Oluline on teada, et sõeluuringul osalemiseks ei pea tegelikult kutset ootamagi. Kui teie sünniaasta on tänavuste kutsesaajate nimekirjas ja te ei ole kaks aastat või kauem mammograafilisel uuringul käinud, tuleb lihtsalt helistada kõige sobivamasse tervishoiuasutusse. Registreerumisel kontrollitakse sünniaastat ja ravikindlustuse kehtivust. 

Uuringule tulekul tuleb kaasa võtta isikut tõendav dokument.

Infot sõeluuringutele registreerumise kohta leiab haigekassa kodulehelt www.haigekassa.ee/ennetus. Lisateavet saab haigekassa infotelefonilt 16 363.