Utiliseerimine toimub vaid äärmuslikel juhtudel. Söömiskõlbmatu kaup utiliseeritakse Rakvere Lihakombinaadi oma jäätmekäitlustsehhis. Kauplustest realiseerimisaja ületanud kaupa Rakverre ei tagastata.

Valio Eesti saatis mõni aasta tagasi iga kuu mitu tonni vale konsistentsiga jogurtit või kodujuustu sigadele. Pärast seda, kui Maaleht sellest kirjutas, saadab ettevõte ebastandardse või valesse pakendisse pakendatud toodangu Toidupanga kaudu abivajajatele.

"Selliseid firmasid võiks rohkem olla, kes annetavad mittestandardseid tooteid," unistab Toidupanga tegevjuht Piet Boerefijn. Näiteks toodet, kus on pakendi peal kirjas kaaluks 500g, aga tegelikult on tootmisapsaka tõttu sattunud sinna vaid 450g, müüa ei tohi ja võiks ära viskamise asemel Toidupangale anda.

Boerefijn tõdeb, et Eestis on ses osas palju segadust ja inimesed ei saa aru, missuguse toidu võib abivajajatele annetada ja missugust mitte. Teadmatuse tõttu pigem kardetakse toitu annetada. Hollandist pärit mees ütleb, et tema sünnimaal on siseriiklikult antud välja soovitused, kuidas ühel või teisel juhul käituda. Näiteks "kõlblik kuni" tähtaja möödumisel ei tohi neid tooteid inimestele anda, kuid Hollandis korjatakse need viimasel päeval kokku ja jagatakse toidupanga poolt vähekindlustatutele.

"Eestis tegime Veterinaar- ja toiduametile juba poolteist aastat tagasi ettepaneku samasugused soovitused avaldada," lisab Toidupanga tegevjuht. "Ei VTA, põllumajandus- ega sotsiaalministeerium pole tahtnud seda teha."