Kas mul on kohtus võimalik keelduda kaasomandi lõpetamisest?

E. V.


VASTAB

Priidu Pärna

Tallinna notar

Kaasomand on veidi riskantne omand. Kaas­omandi puhul kuulub asi mitmele isikule, kelle huvid ja eesmärgid ei pruugi kattuda. Selline kaasomand tekib sageli pärimise või õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise tulemusena või siis on ainuomanik ise jupi oma kinnisvarast mõttelise osa kujul ära müünud.

Kuna kaasomanikud ei pruugi asja majandamisel üksmeelel olla, näeb asjaõigusseaduse § 76 ette, et kaitseabinõuna on igal kaasomanikul tõesti õigus nõuda igal ajal teiselt kaasomanikult kaasomandi lõpetamist ja asja jagamist.

Kui jagamine ei ole võimalik, võidakse asi jätta ühele kohustusega maksta kompensatsiooni või siis asi üldse müüa ja jagada raha kaasomanike vahel.

Kinnisasja kaasomandi lõpetamine peab olema vormistatud notari juures. Vaidlused ja seega ka asja jagamise viisi otsustab kohus, kui pooled ise kokkuleppele ei jõua.

Kaasomandi lõpetamisele seega üldreeglina vastu vaielda ei saa, välja arvatud juhul, kui teine kaasomanik tõesti käitub pahatahtlikult ja n-ö hea usu põhimõtte vastaselt. Eks siis osapoolte väiteid peab kohus hindama. Kohtu ülesanne on lähtuda asja jagamisel või kompensatsiooni maksmisel asja turuhinnast ning iga kaasomanik peab kätte saama tema mõttelisele osale ligilähedaselt vastava osa.

Kui kaasomanik ei ole nõus teise osapoole pakutud hinnaga, on tal õigus kohtule esitada oma argumenteeritud hinnaettepanek või taotleda kohtult täiendava ekspertiisi tegemist hinna sõltumatuks määramiseks.