Ka ekspert on tunnistanud, et niiskus on juba seintes ja lahti saamiseks on vaja nr 1 parandada katus, nr 2 puurida igasse tuppa lisaventilatsioon, mis pole üldsegi soodne. Korteriühistu on teadlik, toimunud on palju koosolekuid, kus ikka ja jälle on sama vastus: kortermajal on palju võlgnikke ja raha renoveerimiseks pole võtte. Iga aasta lubatakse midagi ette võtta, lubati ka rahastada kasvõi ventilatsioonid korteris. Aga ikka lõpuks leitakse uus vabandus. Probleem on kõige rohkem just meie korteril, ju see auk seal kõige suurem. Vanemad on vanad inimesed, üsna tagasihoidlikud. Ühistu naerab neid peaaegu et välja, et tuulutage tube. Hallitus on nii tugev, et kolib ka seinamaalidele ja mööblile ja laed on paksult hallitust täis. Samuti kannatab ka tervis väga, (krooniline köha, perearst kahtlustab astmat).

Mida saab võtta korteriomanik ette sellises olukorras? Kuhu pöörduda, terviseinspektsioon või linnavalitsus? Täiesti nõutud oleme.

Vastab jurist Andry Krass, Kvatro Kinnisvarahalduse OÜ

Korteriomandiseaduse paragrahv 15 lõige 2 lubab korteriomanikul katus endal korda teha ja nõuda korteriühistult ja/või kaaskorteriomanikelt tehtud kulutuse hüvitamist (vt ka Riigikohtu lahendit asjas 3-2-1-61-14).

Aeganõudvamaks lahenduseks oleks korteriühistu liikmete (korteriomanike) suhtes kohtumenetluse algatamine, milles korteriomanik saab nõuda katuse kordategemise otsuse langetamist.

Loe veel vastuseid küsimustele portaalist vastused.ee