“Kolm nädalat hiljem nägi Intsu talu tomat välja täpselt samasugune nagu ostes,” imestab pika säilivusaja üle mees, kes ei taha oma nime lehes avalikustada. “Krimmi härjasüdame-tomatid tuli küll samal päeval ära süüa!”

Tomatite hea säilimise üle ei imesta aga Intsu talu peremees Voldemar Kamenik sugugi. “Nii ta peabki olema!” Tema sõnul on neil varemgi olnud juhus, kui helistas inimene, kellel oli tomat autoistme alla veerenud, ja kuu aega hiljem, kui ta selle üles leidis, nägi vili kena välja. “Ta küsis, kas me pritsime tomateid millegagi, et nad nii ilusad püsivad, aga ei pritsi me millegagi,” naerab Kamenik.

Põhjus on tema sõnul kasvatamises – Intsu talu kasvuhoonetes on tagatud taimedele sobiv õhuniiskus, temperatuur ja vajalikud toitained. Kui tomati viljad on terved, ilma vigastusteta, siis need säilivadki kaua.

Intsu talus korjatakse tomatid peaaegu täisküpselt, kui nad on täiesti punased. Kõige sobivam säilitamise temperatuur on 15–17 kraadi, siis toimub ka järelvalmimine ja viljad muutuvad magusamaks. “Me oleme hädas hulgiladudega, need panevad tomati 4–5 plusskraadi juurde ja siis tekivad külmakahjustused – poodi minevatel tomatitel on tumedad plekid,” on Kamenik mures.