04.08.2011, 00:00
Milline kali on õige?
Õlletehased soovivad, et kalja nime saaks kanda ainult kääritatud jook. See tekitab tüli kääritamata kalja tootjatega.
FOTO:
Tüli põhjus on lihtne: kui kali oleks ainult kääritatud jook, ei tohiks pooled praegu müügil olevatest jookidest kalja nime enam kanda. Lätis ja Leedus on kalja standardid olemas ning mõned siinsed ettevõtted soovivad nende kehtestamist ka Eestis. “Tootjate poolt on initsiatiiv üleval olnud üle aasta,” tunnistab seda valdkonda põllumajandusministeeriumis kureeriv toidu- ja veterinaarosakonna juhataja Hendrik Kuusk. “Kali on traditsioonidega jook, mida on alati valmistatud kääritamise teel, mistõttu on õige see toode ka õiguslikult reguleerida,” ütleb Saku Õlletehase müügidirektor Margus Kastein.