"Meil pole põhjapõtrade suremisele selgitust," rääkis portaalile The Local instituudi esindaja Kjell Handeland. "Uurisime kolme põdra aju, sealt oleksime pidanud leidma pahaloomulise katarraalse palaviku põhjustatud jälgi, kuid ei leidnud midagi."

Kõik surnud põdrad on isased, väliseid haiguste või vigastuste tunnuseid surnukehadel pole. Vaatluse järgi tundub, et loomad on surnuna jalalt maha kukkunud sinna, kus nad oma elu viimastel hetkedel parajasti seisid.

"Veider, et surevad ainult isased loomad," kommenteeris põhjapõtrade elu jälgiva ametkonna juht Jon Svartdal. "Miks? Ei tea. Kui tegemist oleks mürgistusega, sureksid ka emased. Tõeline müsteerium."

"Meil on olnud juhtumeid, kus kari- ja metsloomad on joonud saastunud vett või söönud midagi mürgist, siis oleme põhjuse kiiresti üles leidnud. Nüüdne juhtum on aga väga ebaharilik," selgitas Norra põhjapõtrade keskuse nõunik Anders Mossing agentuurile NRK.

Üks võimalik põhjus, miks surevad vaid isased, võib peituda selles, et enne paaritushooaega eralduvad pullid karjadest ning liiguvad ringi eraldi. Võib-olla sõid nad midagi piirkonnas, kuhu suur kari ei satu? Kuid see on vaid hüpotees.

Selleks, et uurimisega edasi minna ja veelgi põhjalikumaid teste teha, oleks vaja leida mõni täiesti terve korjus. Seni on uuritud vaid põtrade päid.