Pilt: Tarmo Vaarmets

E-välisministri töömailt

Eesti e-valitsuse e-välisministril oli tegus töönädal. Esmaspäevast kolmapäevani viibis ta töölähetuses Orkutis, kus tšättis nii Poola kui ka Leedu ametivennaga.

Kohtumine toimus soojas ja sõbralikus veebikeskkonnas. Välisminister tutvustas kolleegidele Eesti e-valitsuse edusamme. Pärast ametliku osa lõppu tšilliti Bloggernacle ’is, kus hängis ka tuntud USA poliitik Mitt Romney.

Orkutist brausis välisminister kolmapäeva hommikul kasutajasõbraliku interface ’i kaudu Twitterisse, kuhu olid mitteametlikule session ’ile kogunenud paljude Euroopa riikide välisministrid.

Eesti välisminister upload ’is neile ülevaate Eesti europüüdlustest. Osalejad spämmisid esinejale mitmeid küsimusi. Kohal oli blogijaid paljudest blogosfääridest, RSS-i feedback oli välisministri sõnul OK, mis suurendas märgatavalt tema feimi.

Pärast põgusat TrackBack ’i briifis välisminister kõikidele asjahuvilistele oma Orkuti profiili ning edastas neile kutse liituda oma kontoga. Läti välisminister lubas otsekohe pingida, kas host on reachable.

Twitterist välja loginud, suundus välisminister FTP kaudu Facebooki lõunale. Sealt logis ta ad-hoc-connection ’i kaudu Napsterisse, kus tal oli lühike, kuid sisukas peer-to-peer flog Hillary Clintoniga. Edasi logis välisminister otseteed Milblogs’i, kus kohtus äsja Runescape’is võidusamba treidimise lõpetanud e-kaitseministriga.

Pärast pikka ja väsitavat töönädalat veedab välisminister nädalavahetuse Mängukoopas, kus tal on kavas perega sisukalt aega veeta ning lõõgastuda. Kuid järgmise nädala alguses tuleb taas kodulehe tolm jalgadelt pühkida, sest juba esmaspäeva hommikul vlogib ta e-valitsuse delegatsiooni koosseisus MySpace’i, kus surfab kuni järgmise neljapäevani.

Uurime ministrilt, kuidas tema tervis nõnda suurele töökoormusele vastu peab.

“Kui sul on piisavalt RAM-i, pop-up ’id on blokeeritud, anti-spyware on up to date ning TCTP/IP on konfigureeritud, pole muretsemiseks põhjust,” selgitas minister. “Kui sa aga ühel heal päeval tunned, et su Lifeblog on liialt random, tuleb teha clean-up, restart või shut-down.

SERGEI KRAANA

e-valitsuse RSS aggregator



KOKSTI

Minu teadmised kaevandamisest

kus kopp ja kett

seal kepp ja kott

A. ITSKOK


VILDE VAADE

Oi-oi, mis toimub. Ma küsin: kus on loomakaitsjate silmad ja kõrvad? Terve Eesti on täis plakateid, et kassidel tuleb munad maha võtta. Kas oli inimväärne ja loomasõbralik selle kampaaniaga välja tulla just enne munapühi? Ma saaksin aru, kui enne pühi oleks jäneseid või kukki kastreeritud — pühademeeleolus või nii -, aga et kasse, seda ma poleks valitsuselt küll uskunud.

Kuid meile on teisigi vimkasid visatud. 1. aprillil läksid hügieenisidemed kallimaks, käibele lisati maksu juurde. Tore aprillinali küll. Aitäh, riik!

Nüüd on meie maja naised kuraasi täis. Õiendavad ja möllavad nii et vähe ei ole. Nemad saatsid meie võrdõiguslikkuse volinikule pöördumise, milles nõuavad, et riik paneks nüüd samavõrra hinda juurde habeajamistarvetele. Paha ei teeks, kui kallineksid ka habemeajamisgeelid ja žiletiterad. Et asi oleks bilansis ja valitseks sooline võrdsus!

Nojah, oh neid küll. Naisõiguslased (õed Tihedad ehk Telje ja Talje) pakkusid majaühistu koosolekul, et peaks kollektiivselt organiseerima nii, et kõik oleksid pausi peal. Las siis riik ägab, et maksu ei laeku.

Ma tegin nende keskustelusse asja ja pakkusin naistele välja, et parandame vea — organiseerime hoopis nii, et nad kõik on kogu aeg rasedad. Mina igatahes olen käsi, andsin oma soovist selgelt märku. Naised lubasid nädala jooksul vastata.

Ega seegi asja paremaks tee. Nii nagu laksati hinda otsa sidemetele, tegi riik kallimaks ka mähkmed. Sest riigil raha vähe, vaja kassat täita. Sa pühade püss! Nagu vanuritest ja väetitest vähe oleks, nüüd hakati ka tittesid koorima.

Vaesed titad, juba nii varakult peavad nad tunda saama valitsuse kurja ja karvast kätt. Aga samas: ma oleksin küll uhke, kui minu tita annab iga paksu tegemisega, samas ka pissimisega oma väikese, kuid olulise osakese vaeste Riigikogu liikmete ülalpidamiseks. See on riigi teenetemärki väärt, ma ütlen.

Igatahes, kui teie arvate, et Eesti on ühtne, siis ühinegem 1. mail selleks, et ära teha, ja mingem 9. mail pronkssõduri palge ette. Tõehetkeni!

ANTON VILDE

Nõia-Intsu abiline


MUDA MIHKEL PAJATAB

Pühadeks ostsin korvitäite pruune mune, kuna valgeid polnud saada. Leida värvis kõik pruunid munad valgeks ja nii saimegi värvitud mune. Luuavarres käis kõva koksimine. Kui keegi võõras oleks meie kanti sattunud, oleks arvanud kindlasti, et küll on suured töörügajad. Aina koks ja koks. Pühi ei pea, muudkui ehitavad.

1. aprillil sai kõvasti nalja. Tegin Leidale aprilli. Ütlesin, et just äsja toodi tema pensionisammas hoovi. Mingu ja näidaku, kuhu panna. Leida tormas välja ja tuli kirudes tagasi, ütles, et juba on jõutud ära varastada. Seepeale ütlesin: “Aprill!”

Ega sellega veel nali lõppenud. Õhtul oli rahvamajas huumoriõhtu. Inimesed naersid endid kõveraks. Üks mees ei saa senini selga sirgeks, pidi radikuliit olema.

Põhu Karla on Luuavarres ainuke mees, kes viina saab poest tund varem kätte kui teised. Asi on selles, et kui kella tuli tund ette keerata, keeras Karla kaks tundi. Ta ütles, et ühe tunni pärast ei hakka kella narrima.

Leida oli külaeitedelt kuulnud, et koolilapsed saavad nüüd tunnistuse asemel arvuti, kuhu on kõik nende hinded sisse topitud. Ma ei kujuta ette, kuidas väetike I klassi laps koolist arvutiga koju tuleb, seljas veel koolikott oma tonnise raskusega. Jah, ega teadmised kergelt tule.

Muda Mihkel


Pilt: Tarmo Vaarmets

Naljavõistlus läks käima!

On alanud “Naeri” iga-aastane lühinaljavõistlus “Mida lühem, seda parem”.

Võistlustöid (mitte üle 500 tähemärgi) ootame naljakuu lõpuni. Arvesse lähevad need, mis on toimetusse saabunud hiljemalt 30. aprillil 2010.

Kokkuvõte valmib maikuu jooksul. Parimatele preemiaks Eesti Ajalehtede kirjastuse teoseid omal valikul:

I koht 1000 kr, II koht 700 kr, III koht 500 kr väärtuses.

Žüriil on õigus auhindu ümber jagada ja/või mõni välja andmata jätta.

Naljale lisage oma nimi ja aadress.

Nali posti! “Naljavõistlus”, Maaleht, Narva mnt 11e, 10151 Tallinn või mati.soomre@maaleht.ee.


VAATAKS TÕTT

BARBI PILVRE: “Viis tagumikutundi on kindlalt enam hinnas kui regulaarne e-mailiühendus ülemusega.”

Eesti Päevaleht, 6. mai 2000

TÕRRE PÕHJAST

Mõni arvab, et “siin” saab olla ainult siin, aga “siin” on igal pool. Ma tean, sest natuke aega tagasi ma olin seal ja mulle öeldi: “Mis sina siin teed?”

PHILIPPE GELUCK



AMET EI RIKU
  • Joodik on andunud võtja.
  • Tuunikala on tuunitud räim.
  • Põrsas on sigudiku sigidik.
  • Kommionu on kräpipapi.
  • Reisisaatja on neoonvesti riidepuu.

ANDRES ÜLVISTE



PAETISME
  • Seoses jää sulamisega suletakse Ülemiste järve lennuväli.
  • Publik jälgis etendust “Hiirelõks” hiirvaikselt.
  • Kõige enam haritud inimesi näeb saunas.
  • Inimene ei ela üksnes leivast, vaid ka leivaisast.
  • Pagar läks leiba teenima.

JÜRI PAET