Ma ei tea isegi, kuidas see juhtus, aga presidendi vastuvõtu salakorraldaja ma igatahes olen. Kuigi ei tohiks, ma natuke siiski kergitan saladuskatet sellelt, mis järgmisel nädalal juhtub.

Karskusliit nõuab, et vastuvõtul tilkagi ei võetaks. Alkoholiliit ja rahandusministeerium tahavad seevastu, et ikka võetaks küll, ja mitte vähe, sest aktsiisi on riigikassase vaja. Mida teha, veel ei tea.

Oma sooviga tuli välja ka nudistide liit, kes nõuab teadagi midagi. Sest siis ei kuluks raskel ajal maksumaksja raha kallite õhtu- ja ballikleitide peale ning moepolitseinikud ja kollase lehe moešaakalid ei saaks pärast vähemalt pool aastat kleitide üle vinguda.

“See kõik on meie külaliste kaitseks,” ütleb ametlik Kadriorg. Kas nii ka läheb, selgub vahetult enne pidu.

Üks on kindel. Sel aastal on külaliste nimekiri koomale tõmmatud, sest uus peokoht — Tartu vangla — on niigi ülerahvastatud.

Kuna kätlemist võib presidendiproua nõudmisel pildistada ainult üks ja ametlik fotograaf, võib kätlemisele tulla ka ainult üks ja ametlik president korraga. Seega on selge, keda me vastuvõtul ei näe.

Kes on see üks ja ainus minister, Riigikogu liige, vallavanem, linnapea, suursaadik jne, selgub vahetult enne pidu. “See kõik on meie külaliste kaitseks,” ütleb ametlik Kadriorg.

Üks uuendus on veel. Nimelt tuleb aegsasti nimeliselt teada anda, kellega kutsutu igati väärikale ja soliidsele vastuvõtule tuleb, kellega sealt lahkub, millises tõenäolises seisus ja kuhu edasi minnakse järelpeole.

P. S. Kapo allikate teada ei käinud Alla Pugatšova siin laulmas, vaid poliitikat tegemas. Samal ajal kui Putin käis Helsingis Läänemere tippkohtumisel Nord Streami gaasitoru Soome kinnitamas, käis Alla, tema käsilane, siin tegelikult sedasama tegemas. Varsti kuuleme, kuidas me kõik gaasikambri poolt oleme.

“Vilde vaade” ilmub USA valitsuse garantii toel

ANTON VILDE
jääääremurdja