Eesti Peakokkade Ühenduse ja toiduajakirjanduse esindajatest, õppeasutuste spetsialistidest, järelvalveasutuste, kaubandusettevõtete esindajatest ning teistest asjatundjatest koosnevad komisjonid hindavad toodete puhul ühelt poolt nende maitset, lõhna ja konsistentsi, teisalt ka toote tervislikkust, tema välimust, pakendit, uudsust ja müügiedu.

Ettevõtted on oodatud 2012. aasta uudistooteid konkursile esitama kuni 1. märtsini. Eesti parima toiduaine konkursivõitjad kuulutatakse välja toiduainetööstuse aastakonverentsil, mis leiab aset 23. aprillil.

Konkursi „Eesti parima toiduaine” eesmärk on tutvustada tarbijatele ning kaubandusele uusi toiduaineid ja nende tootjaid ning innustada toiduainetööstust tootearendusele. Toiduliit korraldab konkursi 19. korda.