Aasta eest paigaldati Selveri kaubandusketi kauplusesse piimaautomaadid, kust saab osta töötlemata kodumaist mahepiima. Automaadid avati tulundusühistu Eesti Mahe ja Selveri koostöös Järve, Kadaka, Kakumäe, Mustakivi, Keila, Anne, Ringtee, Sõbra, Veeriku ja Jaamamõisa Selveris. 

Tulundusühistu Eesti Mahe tegevjuhi Jaan Nõmmiku sõnul töötab praeguseks Eestis 15 toorpiimaautomaati - peale Selverite veel kolmes ETK kaupluses ja Ülemiste Rimi hüpermarketi talupoes. Piimaautomaadid on toodetud eritellimusel Itaalias.

Nõmmiku sõnul varustavad automaate praegu piimaga neli tootjat. Üks talupidaja, kes saadab üle päeva Tallinna mahepiima, on Pärnumaa Mätiku talu peremees Aivar Pikkmets. Tema lehmade piim jõuab nelja Selveri ja Laagri Maksimarketi automaatidesse. Nädalas kokku 1800 kg. 

Bakterid tulevad kuumaga

"Avastati üks bakter ja rahva tervise huvides peatati meie piima müük," selgitab Aivar Pikkmets napisõnaliselt. 

Selveri turundusdirektor Ruth Aarma möönab, et vahepeal ei olnud võimalik mahepiima osta neljast Selveri kauplusest, sest veterinaar- ja toidu-
amet (VTA) kontrollis talupiima kvaliteeti.

"Kuna viimasel ajal on oluliselt suurenenud toorpiima tarbimine, on veterinaar- ja toidu-
amet pidanud vajalikuks hinnata toorpiima ohutust nii farmis kui ka müügikohas," selgitab Tiina Mällo. "Meie eesmärk on selgitada, millised loomalt inimesele ülekanduvad või keskkonnast pärinevad haigusetekitajad võivad toorpiima vahendusel levida ning milline on selliste haigustekitajate levimus uurimis-
alustes karjades."

Uurimise all on mitu toorpiima otseturustajat, sealhulgas Mätiku talu.

"Mätiku talu toorpiima otseturustamine oli peatatud seetõttu, et VTA tuvastas järelevalve käigus võetud toorpiimaproovis teatud toidupatogeeni, mille olemasolu toorpiimas ei ole lubatud," selgitab VTA loomse toidu büroo juhataja Tiina Mällo. "VTA tegi piimatootjale teatud ettekirjutused probleemi kõrvaldamiseks ja edasise toodangu nõuetekohasuse tagamiseks."

Mäletatavasti oli Aivar Pikkmets ka see mees, kes Saaremaa ajalehe andmetel protsessis piimaproovidega aasta algul, kui ta lasi ühest ja samast piimast võtta mitu proovi, saatis need erinevatesse laboritesse ja sai igalt poolt erinevad tulemused.

Praeguseks on Mätiku talu piima müük taastatud. "Toorpiima otseturustamise luba taastati 26. juulil pärast seda, kui käitleja oli puudused likvideerinud ning tõendanud laboratoorsete analüüside põhjal toorpiima ohutust," kinnitab Tiina Mällo. 

Jaan Nõmmiku selgitusel kõigub piima kvaliteet suvel sageli ilmastiku tõttu. "Oli järjest palav ilm, mis viis toodangu alla, siis läks jahedaks ja siis jälle palavaks."

Nõmmiku sõnu kinnitab ka loomaarst Katrin Linkov. "See on kuumus. Loomadel jääb energiat väheks, sest nad kasutavad osa elatus- ja piimatootmisenergiat keha jahutamiseks. Vatsa seede ja ka kiudainete seedimine läheb tänu sellele paigast ära. Loomad söövad rohkem soola, joogijanu tõuseb, rohkem väljutatakse aineid ja see kõik mõjutab ka piima koostist."

Enam kui kolm aastat tagasi pudelites mahedat toorpiima kauplustes turustama hakanud Viljandimaal asuva Pajumäe talu peremees Arvo Veidenberg tunnistab, et piim on bakterite vohamiseks soodne keskkond ning pikemat aega kestev soe ilm tõstab toorpiima saastumise riski tugevalt. 

"Bakteritega võitlemine käib selle töö juures pidevalt, aga järelevalve on ka tugev, nii et eksimused tulevad välja," nendib Veidenberg. Tema hinnangul on tänapäeva tehnikaga siiski võimalik hoida toorpiima kvaliteet kontrolli all, ent jahutamise ning transpordi puhul ei saa järeleandmisi teha.

"Kui kogu Euroopa - ja eriti levinud on talupiima automaadid selle lõunapoolses osas - saab toorpiima turustamisega hakkama, saame meie ka," on ta veendunud.

Varustajad laenu küüsis

Selveri turundusdirektori Ruth Aarma sõnul on mahepiim Selveri sortimendis nišitoode, kuid sellele on välja kujunenud stabiilne ostjaskond. 

Piimaautomaatidest müüdava piima kogus on paar-kolm protsenti kogu ostetavast piimast. 

"Kliendid on rahul võimalusega osta mahepiima ja oleme saanud tagasisidet mitmest linnast, kus soovitakse tulevikus samuti seda võimalust," möönab Ruth Aarma, kelle sõnul on Selver rahul ka oma varustajatega, kes on neile korrapäraselt piima tarninud. 

"On juhtunud, et piim on otsa saanud  enne järgmist tarnekorda, aga seda juhtub kõikide toidukaupadega, mille nõudlust on sageli raske prognoosida,"  sõnab Aarma. Tootja tarnib Aarma selgitusel piima kauplustesse, kus on piimaautomaadid, iga päev või üle päeva, vastavalt vajadusele ja nõudlusele.  

Iga kord asendatakse piimakanister uuega, kanistri vahetus toimub hiljemalt siis, kui piima realiseerimisajani on jäänud alla 24 tunni. Piima, mis jääb tarneaja lõpuks üle, võtab tootja kauplusest tagasi.

Mahetootjatest talupidajad on panustanud toorpiimaautomaatidesse nii rahaliselt laenu võttes kui ka tagatistega, ja need summad ei ole väikesed. Automaatide soetamiseks on saadud ka Maaelu Edendamise Sihtasutuse garantii. 

"Kui ettevõtmine põhja peaks minema, saab pank rikkaks," räägib Jaan Nõmmik piimaautomaatidega seotud riskidest. Seepärast tuleb kvaliteedi eest hoolt kanda.  

"Katsume toota head piima, lahendasime probleemi ja üritame suurendada koguseid," nendib Aivar Pikkmets. "Oleme saanud palju positiivset tagasisidet, aga paljud inimesed seda piima ikka veel kardavad."


Kust saab talupiima

- Piimaautomaatidest saavad tarbijad osta otse farmidest pärit toorpiima.

- Piimaautomaatide projekti algatasid kolme aasta eest
Eestimaa Talupidajate Keskliit ja tulundusühistu Eesti Mahe.

- Esimene piimaautomaat Eestis paigaldati 3. juulil 2011. aastal Rakvere Põhjakeskusse ja seal hakati müüma Vaeküla Suurtalu piima.

- Eelmise aasta juulis pandi piimaautomaadid üles Selveri kaubandusketi kauplusesse.

- Praegu töötab Eestis ligi paarkümmend piimaautomaati.

- Automaadist saab talupiima osta Tallinnas Järve, Kadaka,
Kakumäe, Mustakivi Selveris, Keilas ning Tartus Anne, Ringtee, Sõbra, Veeriku ja Jaamamõisa Selveris. 

- Peale Selverite on automaadid veel kolmes ETK kaupluses, Ülemiste Rimi hüpermarketi talupoes jm.

- Piimaautomaadid on toodetud eritellimusel Itaalias.

- Ühte piimaautomaati mahub kuni 200 liitrit piima.

- Realiseerimisaeg on maksimaalselt 72 tundi.

- Üks liiter piima maksab automaadist keskmiselt üks euro. 

 Allikas: TÜ Eesti Mahe, internet


Pille Tammemägi

põllumajandusministeeriumi osakonnajuhataja kt

Kuna toorpiima müügi kogemusi on Eestis veel vähe, alustas maaülikool juuni alguses ministeeriumi tellimusel toorpiima ohutuse uuringut. Uuringu eesmärk on selgitada välja, millised haigustekitajad võivad toorpiima vahendusel inimesele levida. 

Uuringu tulemusel saadakse andmed teadusliku riskihinnangu koostamiseks otseturustatava toorpiima kohta Eestis. Riskihinnang saab omakorda aluseks soovituste väljatöötamisel toorpiima tootjatele ja tarbijatele ning vajaduse korral täiendavate nõuete väljatöötamiseks. 

Praegu on proovide võtmine lõppenud ja EMÜ tegeleb statistilise analüüsi ja tulemuste lahtikirjutamisega. Uuringus osalesid farmid, kes tegelevad turustamisega toorpiima automaatides, turul või kaupluses. 

 Allikas: TÜ Eesti Mahe, internet