"Aga mis siin ikka, proovin selle tunnustuse asja enda jaoks selgeks mõelda tasakesi," naerab naine ja tunneb rõõmu, et elu pakub talle võimaluse külastada Laulasmaal asuvat Arvo Pärdi keskust - teenetemärgid annab president Kersti Kaljulaid tänavu üle just seal.

Mare Mätas on nelja lapse ema, kes on pärit Kihnust ning elab praegugi koos oma nelja lapse ja kaugsõidukaptenist abikaasaga saarel.

"Oleme siit pärit, siit on pärit meie tugev identiteet. Olen osalt mitteteadlikult, teisalt teadlikult õppinud kõike seda, mis kihnu kultuuris oluline: keel, rahvariidekandmine, loomapidamine ja põllutööd, käsitööoskus, traditsiooniliste toitude valmistamine, folkloor, kirikukombestik, aga ka laul, tants pulmades ja külapidudel. Tean nii mõndagi merendusest, kalapüügist, hülgepüügist ning looduse keskel ning meelevallas elamisest," tutvustab ta ennast oma Kihnu reisijuhi-nimelisel kodulehel.

Mare Mätas töötab Kihnu koolis ajalooõpetajana ning on üle kümne aasta juhtinud SA Kihnu Kultuuriruum tööd, viies ellu väga mitmesuguseid projekte kihnu pärimuskultuuri hoidmiseks ning üldisemalt saareelu toetuseks.