Põhiline on, et tainast ei tohi vara valmis teha, samas ei maksa selle tegemist jätta ka viimasele minutile. Tainas peab jõudma piisavalt kerkida.

Jõululeivasse hingesoojust

Põhikomponentidele lisaks peab Marje arvates perenaine panema valmivasse leiba killukese hingesoojust ja head soovid: “Uskuge või mitte, aga sellel on oma tähendus.”

Põllumajandusmuuseum valmistab traditsioonilist leiba, lisamata tainale mingeid uuema aja komponente.

“Perenaine võib tainasse lisada pähkleid, õunu ning isegi pohli. Maitse asi. Hea leiva saamiseks tuleb tainas korralikult sõtkuda.”

Pühadeleib tuleks panna küpsema jõululaupäeva hommikul, sest siis on elamine täidetud isuäratava aroomiga.

Vanasti tehti jõuludeks ka orikat ehk seakujulist leiba. Seda võib nüüdki proovida.

Meie esivanemad orikat ära ei söönud, vaid see pandi kõrvale ning jäeti pühadelaua kaunistuseks.

Orikat hoiti kuni kolmekuningapäevani ning viidi siis lauta, et loomadki saaksid sellest osa.

Marje Võsso julgustab kõiki perenaisi jõululeiba valmistama: “Midagi keerulist selles ei ole. Retsepte on talletunud üksjagu ning eks tuttavateltki või nippe küsida.

Õige pühadeleib on igal juhul väärt olema tänapäevaste hõrgutiste kõrval.“

Magusad kaunistused

Pühadelaual on omal kohal ka piparkoogid ja kringel. Mõistagi vajavad need kaunistamist.

Monika Välja Lõuna-Eesti Ökokeskusest soovitab saabuvateks pühadeks ise šokolaadi valmistada.

Ökopoodides on saadaval 250grammised šokolaadi­kangid.

“Kui tahetakse teha veidi mahedamat šokolaadi, võib müügil olevale kakaomassile juurde lisada kakaovõid, vahtrasiirupit ning veidi ka suhkrut. Maitsest lähtudes pole paha panna ka pähkleid ning marju. Perenaine teab ise, mida ja kui palju lisada,” rääkis Monika.

Valmistamise juures on tähtis hoida õiget temperatuuri. Kui mass on pakendist välja võetud ning pandud kausikesse, tuleb hakata seda sulatama. Tuleb jälgida, et temperatuur ei tõuseks üle 40 kraadi.

Kui mass on juba sulanud, tuleb kauss tulelt võtta ning lasta sellel vaikselt edasi sulada, samas peab seda segama, et ei tekiks hangumist.

Monika Välja soovitab sulatatud šokolaadi kasutada piparkookide ja kringlite kaunistamisel. Puhtalt kringli sisse ei soovitata tooršokolaadi panna, sest see võib kringli maitseomadused ära rikkuda.

Pühadeni on aega ja usutavasti leiab igaüks midagi, millega lähedasi üllatada.