Kolm nädalat tagasi pidasid vallavalitsuse ja Swedbanki esindajad pangaautomaadi vahetuse teemalise koosoleku. Vallavalitsus laitis maha panga mõtte paigaldada valla haldushoone seina sees asunud senise automaadi asemele uus, sest koht on ebasobiv ja ebaturvaline. Enel Liini meelest jõuti selles kokkuleppele.

Kuid tema üllatuseks saabus ülejärgmisel päeval Swedbankist vallamajja kiri, mis teatas, et automaadi paigaldust alustatakse siiski sinna, kuhu see esialgu planeeritud oli ehk siis vana automaadi asemele. Töömehed saabusid ja automaatide vahetamine algas.

Vallavanema sõnul nägi ta kohe, et see on liiga kõrgel. Õigemini on uus automaat teist tüüpi ja vanast kõrgem ning tulnuks paigaldada madalamale.

„Ütlesin töömeestele, et nii ei saa see jääda – mina olen 175 cm pikk, ulatun vaevu-vaevu vajaliku kõrguseni. Nemad aga seletasid, et peavad paigaldama nagu ette nähtud. Ma mõistan, sest tõenäoliselt nad ei tohi selliste asjade paigaldamisel oma aru kasutada.“

Veel ärritas vallavanemat see, et ehitusmeeste poolt tekitatud praht oli pillutud laiali väikestesse, ümber haldushoone asuvatesse prügikastidesse. „Ka see on soliidse firma käitumine ning turvaline ja mugav lahendus?“ küsis vallavanem pangale saadetud pretensioonis ning lisas, et vabandused siin ei aita – tulge ja vaadake, milline see asi siin välja näeb.

Swedbanki Valga kontori kontorite juhataja Katrin Rebane vastas Liinile, et on Räpina sularahaautomaadi pärast väga mures, sest see on tõepoolest liiga kõrgele paigaldatud.

Vallavalitsuse ja panga esindajad kohtusid uuesti, käisid mööda alevikku ringi ja valisid automaadi jaoks välja uue ning sobivama koha. Kuid siiani pole vallavanema sõnul midagi muutunud. Kui mitte arvestada seda, et kõrgele paigaldatud automaadini ronimiseks tõi keegi hea inimene esialgu kohale ämbri ning nüüdseks on ehitatud ja paigaldatud puust trepp.

Seda, kes trepi paigaldas, vallavanem arvata ei oska. „Tore, et keegi nii abivalmis on olnud, aga tegelikult ei tohi see trepp seal olla, sest asub täpselt hoone evakuatsiooniväljapääsu ees ja takistab ukse avanemist,“ selgitab Enel Liin.

Vallavalitsus on pangaga lugematuid telefonikõnesid pidanud ja mitmeid e-kirjugi saatnud. Nende kõigi peamine sisu on olnud selles, kaua peavad vallaametnikud vastama vihaste inimeste kõnedele ja pöördumistele ja millal automaat uude, koos valla esindajatega välja valitud kohta paigaldatakse.

„Kõikides Facebooki-postitustes näitavad kodanikud näpuga saamatu valla poole. Kas mina pean hakkama teie automaadi ees selgitusi jagama? Palun jagage oma tegevuse kohta Räpina elanikele informatsiooni!“ palus Liin pangalt täna hommikul juba mitmendat korda.

Maalehel õnnestus Swedbank kommunikatsioonispetsialist Liidia Kaljundilt teada saada, et automaat paigaldatakse hästi ligipääsetavasse ja turvalist kasutamist võimaldavasse kohta aadressile Kooli 19 ümber käesoleva nädala kolmapäeval.

Liiga kõrgele paigaldatud automaadi kohta sõnas Kaljundi, et „täiesti selgelt on tegemist tööõnnetusega. Vabandame veelkord ning loodame, et uues asukohas on Räpina elanikel meie pangaautomaati mugav kasutada.“

Tegemist on Räpina ainsa sularahaautomaadiga. Varasemalt oli automaate kaks – üks praeguse automaadi asukohas ning teine Konsumi kaupluses. Viimane võeti aga seoses automaatide vahetusega maha.