Klaar seenesupp

- 1 l vett

- ¾–1 l külmutatud kukeseeni

- 2 sibulat

- 1 väike porru

- 1 väiksem kaalikas

- 1 l külmutatud seeni

- 2 sl võid

- 1 dl odrakruupe

- ½ tl purustatud musta pipart

- 1 tl soola

- 2 estragonivart

- 1–2 sl peenestatud estragoni

Pange kruubid 5–6 tundi varem külma veega likku. Kui hakkate suppi tegema, keetke kruubid kõige enne eraldi nõus pehmeks ja loputage kuuma veega, nõrutage ning jätke pliidile sooja.

Kuumutage keedunõu põhjal seened, võiga praetud seentele pole vaja võid lisada. Kui kasutate muid värskeid või leotatud soolaseeni, tükeldage need ja praadige võis kergelt läbi. Siis lisage peenestatud sibul, porruviilud ja kaalikakuubikud ning kuumutage segades 3–4 minutit. Kallake kuum vesi peale, maitsestage soola, pipra ja tükeldamata estragoniga. Keetke 8–10 minutit, eemaldage estragonivarred, lisage keedetud kruubid. Valmis supile raputage peenestatud estragoni.

Odrakruupide asemel võib kasutada keedetud nuudleid või sarvekesi, aga ka kartulikuubikuid.

Sibulasupp

n 1 l kondipuljongit

- 1 kg sibulaid

- 2–3 sl võid

- 2 dl valget lauaveini

- soola

- purustatud musta pipart

- 6 viilu röstsaia

- 100 g riivitud juustu

Koorige ja peenestage sibulad. Sulatage keedunõu põhjal või ja pange sibul hauduma. Kuumutage aeg-ajalt segades, kuni sibul on peaaegu pehme (mitte pruunistada). Lisage puljong ja valge vein, maitsestage pipraga. Keetke tasasel tulel kaane all umbes 10 minutit.

Poolitage saiaviilud kolmnurkselt, katke riivitud juustuga ja küpsetage ahjus, kuni juust on sulanud ja pealt krõbe. Serveerige kuumalt supiga.

Kartulisupp munaga

- 2 l puljongit

- 8 kartulit

- 1 jäme porru

- 2 sl võid

- 4 keedetud muna

- soola

- majoraani

- purustatud musta pipart

- peenestatud supirohelist

Peske porru, viilutage ja kuumutage võis. Segage aeg-ajalt, nii et see ei pruunistuks. Koorige kartulid, lõigake kuubikuteks ja lisage keema tõusnud puljongisse koos porruga. Keetke kartulid pehmeks, maitsestage supp. Hakkige keedetud munad, jaotage taldrikutesse, puistake peale peenestatud rohelist peterselli või tilli ja sellele tõstke kuum supp. Juurde andke röstitud leiba.

Kartuli-porru püreesupp

- 2 l puljongit

- 2 lehtedega porrut

- 4–5 kartulit

- 2 sl võid

- soola

- suhkrut

- 1 kl porgandimahla

- hakitud maitserohelist

- riivitud juustu

Puhastage porrud, eemaldage kuivanud lehetipud, harutage lehed lahti, peske hoolikalt ja peenestage. Koorige ja tükeldage kartulid. Keetke mõlemad puljongis pehmeks. Hõõruge läbi sõela või mikserdage püreeks. Valmis püreele lisage või ja porgandimahl, maitsestage ning kuumutage keemiseni. Serveerimisel lisage hakitud petersellilehti ja juustu.

Porgandimahla võib asendada hästi peeneks riivitud toore porgandiga.

Kõrvitsasupp kaerahelvestega

- 1 l piima

- 500 g kuubikuteks tükeldatud
kõrvitsat

- ½ l vett

- ¾ kl kaerahelbeid

- 1 ½ tl soola

- 2 sl suhkrut

- ½–1 sl võid

- riivitud muskaati

Hautage kõrvitsatükid soola ja suhkruga maitsestatud vees pehmeks. Lisage kaerahelbed ja piim, kuumutage, kuni piim keema tõuseb. Siis tõstke pliidilt või vähendage kuumust. Maitsestage riivitud muskaadi ja võiga. Enne serveerimist hoidke suppi vähemalt viis minutit soojas.

Pardi- või hanelihaga
kartulisupp

- 2 l vett

- ca 500 g linnurupse (kael, siseelundid, tiivad, sabaots)

- 1 loorberileht

- 5–6 pipratera

- 1 porgand

- 1 petersellijuur

- 1 sibul

- 5–6 kartulit

- 1 sl võid

- soola

- peenestatud peterselli

Keetke tiivad, kael ja siseelundid pehmeks ning tõstke jahtuma. Hästi peeneks tükeldatud supijuured ja sibul pange eraldi keedunõus leemelt riisutud rasva ja võiga hauduma. Kooritud kartulid lõigake kuubikuteks, lisage leemele, samuti hautatud supijuured, pipar ja loorber. Keetke kõik pehmeks. Tükeldage jahtunud linnuliha, lisage valmis supile, maitsestage soolaga ja hoidke veel viis minutit tasasel tulel. Serveerimisel puistake supile maitserohelist.

Hapukurgisupp

- 1 ½ l vett

- 500–600 g kondiga supiliha

- 1 porgand

- 1 sibul

- petersellijuurt

- tükike sellerit

- 5–6 kartulit

- 3 hapu- või soolakurki

- soola

- musta terapipart

- vürtsi

- 1 loorberileht

- hakitud tilli

Hapukurgisupi keetmiseks kõlbab igasugune liha, olgu see veise-, sea-, lamba-, pardi- või jäneseliha. Keetke liha peenestatud supijuurtega pehmeks. Võtke liha leemest, pärast jahtumist eemaldage kont, tükeldage liha ning pange tagasi supi sisse. Lisage kartulikuubikud, loorberileht ja pipar. Keetke, kuni kartul on peaaegu pehme, siis lisage väikesteks kuubikuteks lõigatud hapukurgid. Keetke supp valmis, puistake peale hakitud tilli. Nõudlikum sööja võib lisada taldrikusse ka lusikatäie hapukoort.

Rooskapsasupp

- 1 ½ l aedviljapuljongit

- 400–500 g külmutatud või värskeid rooskapsaid

- 2 sl jahu

- 200 g kohvikoort

- 1 sl võid

- soola

- purustatud valget pipart

- 3 munakollast

- peenestatud petersellilehti

Kapsapeakesed pange puljongisse tervelt keema, suuremad poolitage. Teises keedunõus sulatage või, lisage jahu ja kuumutage korralikult läbi. Siis lisage suurem osa kohvikoort (ülejäänud koorega hõõruge munakollased lahti), maitsestage soola ja pipraga ning laske kastmel keema tõusta. Kallake kastmele tuline supp, kuumutage keemiseni, lisage munakollased ja võtke keedunõu tulelt. Serveerimisel raputage supile peterselli.

Leivasupp sibulatega

- 1 l vett

- 2 puljongikuubikut

- 150 g tahket rukkileiba

- 1 sibul

- 3 sl võid

- 2 muna

- soola

- suhkrut

- jahvatatud köömneid

Peeneks hakitud sibul hautage võis klaasjaks, lisage kuubikuteks lõigatud tahke leib. Kergelt pruunistunud leib ja sibul lisage kuumale puljongile. Maitsestage ja keetke 3–5 minutit, siis lisage lahtiklopitud munad. Supi võib läbi sõela hõõruda, uuesti kuumutada ning alles seejärel munad lisada.

Värskekapsasupp ubadega

- 2 l vett

- 3–4 puljongikuubikut

- 1 kl kuivatatud punaseid ube

- 2 sibulat

- 2–3 küüslauguküünt

- 4 kartulit

- ca 500 g kapsast

- 4 tomatit (konserveeritud või värsket)

- suhkrut

- 200 g rasvast suitsuliha või suitsupekki

- purustatud musta pipart

- peenestatud koriandrit või peterselli

Öö läbi leotatud oad keetke vees peaaegu pehmeks, siis lisage peeneks hakitud kapsas, 10 minuti pärast lisage kartulikuubikud. Kui kõik on pehmeks keenud, lisage purustatud puljongikuubikud. Eraldi pannil hautage suitsulihakuubikud, peenestatud sibul, küüslauk ja tükeldatud tomatid ning lisage valmis supile. Kõige lõpuks maitsestage supp pipra, suhkru ja soolaga. Kui kasutate puljongikuubikuid ja suitsuliha, mis võib ka soola anda, pole ilmselt rohkem vaja soola lisada. Serveerimisel lisage peenestatud maitserohelist.

Avokaadosupp

- 1 ½ l kanapuljongit

- ½ kl riisi

- 1 sibul

- 1 punane paprika

- 2 keskmist tomatit

- 1–2 küüslauguküünt

- soola

Keetke riis, hakitud sibul, küüslauk, paprika ja tomat puljongis pehmeks. Vajadusel maitsestage soolaga. Lõigake avokaado pooleks, eemaldage seeme ja õõnestage lusikaga viljaliha koorest, tükeldage. Asetage avokaadotükikesed supitaldrikutesse, peale tõstke kuum supp.

Kanasupp kõrvitsa-
seemnetest klimpidega

- 1 väiksem supikana või ½ broilerit

- 2 l vett

- 1 porgand

- 1 sibul

- 1 petersellijuur

- 5 tera musta pipart

- 5 tomatit

- 200 g külmutatud oakaunu

- soola

- 1 sl hakitud petersellilehti

Klimbitainas

- ½ kl kestadeta röstitud kõrvitsa-
seemneid

- ½ kl mannat

- ½ tl soola

- 2 tl suhkrut

- 2 sl võid

- ¾ kl kuuma puljongit

- 2 muna

- 4 sl jahu

Keetke kana supijuurte, pipra ja soolaga maitsestatud vees pehmeks. Tõstke kana jahtuma, kurnake keeduleem ning keetke selles tükeldatud tomatid ja oakaunad.

Klimbitaina valmistamiseks jahvatage kõrvitsaseemned, aga mitte päris pulbriks. Puistake manna kuumakindlasse kaussi, lisage või, suhkur ja sool, peale valage kuum puljong ning segage. Jätke 10 minutiks seisma. Siis segage juurde kaks muna, purustatud kõrvitsaseemned ja jahu. Kloppige kõik läbi. See klimbitainas peab olema tihkem kui tavaline jahust klimbitainas.

Lisage keeva supi sisse väikese lusikaga võetud klimbid ning tükeldatud kanaliha. Keetke veel 3–5 minutit. Serveerimisel puistake supile maitserohelist.