Siiski on sealiha meie lihatarbimises kõige suurema osakaaluga ja paljud perenaised seapraeta õiget jõululauda ette ei kujuta.

Sealiha on sel aastal natuke odavam kui mullu. Nii oli eelmise aasta jõulueelsel ajal seakarbonaadi hind turul keskmiselt 4.70 eurot/kilogramm ja tänavu 4.40 eurot/kg.

Eesti Konjunktuuriinstituudi hinnavaatluse andmetel maksis kondiga seakarbonaad selle nädala alguses Eesti turgudel 3.20−5.45 eurot/kilogramm, kondiga searibi 2.56−5.75 eurot/kilogramm, seajalad ja -koot maksid vastavalt 1.30−2.50 ning 2.50−3.80 eurot/kilogramm.

Sealiha hinda Eestis mõjutab ühelt poolt sisendihindade muutus, mis puudutab eelkõige jõusööta. Teisalt oleneb Eesti sealiha hind ka sellest, millised on hinnad meile oluliste kaubanduspartnerite juures Poolas, Taanis, Saksamaal ja Soomes ning kui palju importliha Eestisse jõuab. Kõigis eespool nimetatud riikides on sealiha kokkuostuhind, võrreldes aastatagusega, langenud 4−9 protsenti.

Suurenenud on ka sealiha impordimaht: selle aasta kümne kuuga on Eestisse toodud sealiha viis protsenti rohkem kui mullu samal perioodil.

Turul käies peab ostja tähelepanelikult uurima, kas pakutav toode on kodumaine või mitte.

Võib ette tulla juhuseid, mil müüja suurema läbimüügi ihaluses nimetab toote päritolumaaks Eesti, kuigi tegu on importnotsuga. Sealiha tegelik kvaliteet selgub aga pahatihti alles ahjus ja laual. Nii tasub usaldada tuttavat müüjat, kes pakub kindlate Eesti tootjate sealiha.

Turgudel ja laatadel pakuvad väiketootjad ka suitsutatud sealiha. Olenevalt tükist ja suitsutamisviisist küsitakse selle eest hinda 5 ja 9 euro vahel. Tavalise suitsukarbonaadi keskmine hind on 6−7 eurot kilo, saunasuitsusink maksab üle 8 euro.