Põldma võttis siis oma sepavarustuse autokärus kaasa ja pani Peipsiääre valla keskuses Kolkjas ajutise sepikoja püsti.

"Kohalik rahvas oli sepikojast väga huvitatud, kes tahtis, sai ka ise kätt proovida. Siis sündiski mõte hakata külast külla rändama," meenutab Vigalas sepaks õppinud mees.

Töökoda autokärus

Võimaluse unistuse täitumiseks pakkus Peipsiveere programm, kuhu MTÜ Rändavad Töökojad juhataja Heikki Põldma rahataotluse esitas ja mis hiljuti sealt ka 3230 eurot sai. Siiani tal kogu sepavarustust, mis tegelikult üsna kallis, ei ole. Näiteks väliääs on laenatud.

"Mobiilse sepikojaga, kui tõstad selle auto peale, on lihtne sõita kas Varnjasse, Kasepääle või Vasknarvani välja," selgitab ta.

Põldma on veendunud, et Peipsi ääres on palju sepakunstihuvilisi, kes teda oma kodukanti sooviks. Rääkimata koolide juurde minekust ja seal sepatöö algkursuste korraldamisest.

Kavas on soetada 4-5 komplekti sepatöö täisvarustust, alates alasitest-ääsidest ja lõpetades vasarate ja pihtidega. Vastavalt huviliste arvule saab sättida, mida ja kui palju asju kaasa võtta. Kui ühe alasi taga on viis-kuus inimest, jääb kitsaks. Ka ääs peaks olema kahe koldega. 

Tuleb ka püsisepikoda

Rändava sepikoja põhibaasiks kujuneb Kolkjas asuv Peipsimaa külastuskeskus, mille hoovile tuleb püsisepikoda. Seal on Põldmal kavas korraldada töötube ja põhjalikumaid koolitusi. "Selle projekti eesmärk ei ole pelgalt sepatöö näitamine, vaid huvi tekitamine, ja kui mõnel hakkab käsi sügelema, siis on Peipsi ääres ka mõni sepp rohkem," märgib ta.

Samas ei usu Põldma, et piirkonda nüüd palju sepikodasid sünniks. Kuid väärt oskus oleks seegi, kui külamees ise endale mõne vajaliku asja tallu või sauna valmis suudaks sepistada ega peaks iga vidina pärast linnapoodi raha jätma.

Rändava sepikojaga loodab Põldma alustada sügisel Kolkjas toimuval sibulapäeval, kus tulevad esimesed sepatöö õppetoad.


Peipsiveere programm

- Käivitatud 2008. a.

- Sihtpiirkonnad: Alajõe, Iisaku, Lohusuu, Tudulinna, Pala, Kasepää, Meeksi, Vara, Võnnu, Piirissaare ja Alatskivi vald ning Mustvee ja Kallaste linn.

- Eesmärk: aidata kaasa vanausuliste kogukonna säilimisele ning piirkonna atraktiivsuse suurendamisele.

- 2013. a toetus projektidele on 348 000 eurot. 

- Toetatavad tegevused: noorte ettevõtluskoolitus, ettevõtluskeskkonna edendamine, Peipsiveere mainekujundus, Peipsi järve atraktiivsuse suurendamine. 

- Toetust saavad taotleda omavalitsused ja MTÜ-d.

Allikas: siseministeerium