Näituse raames valitakse „Põllumehe Lemmikleib 2012“. Maitsta ja hinnata saab kümmet leiba: Rehe vormileib (AS Eesti Pagar), Rukkileib (AS Euroleib), Rukkipadi (AS Hallik), Hiiu Rukkileib seemnetega (HTÜ Tootmine OÜ), Karja Porgandileib (OÜ Karja Pagariäri), Leiburi Ruks (AS Leibur), Suure Tõllu leib (AS Lõuna Pagarid), Wabariigi leib (AS Pere), Naturaalse juuretisega käsitööleib (Poodium) ja Mahe Rukkileib (Vändra Leib OÜ).

Rukkileivas on rohkesti kasulikke aineid, see sisaldab rikkalikult kiudaineid, erinevaid mineraalaineid ja vitamiine (eelkõige B-vitamiin). Toitumisteadlased on leidnud, et neil, kes söövad saia asemel rukkileiba, on kolesteroolitase veres oluliselt madalam.

„Leivatootmise alus on kodumaine rukkikasvatus. See on ka üks põhjuseid, miks korraldame leivanäituse just teraviljafoorumi ajal. Kahjuks on Eesti rukkikasvatus kokku tõmbunud – kui 1980ndatel aastatel toodeti Eestis rukist keskmiselt 55 tuhandel hektaril, 1990ndatel 43 tuhandel hektaril, siis viimase kümnendi keskmiseks rukki kasvupinnaks on kujunenud umbes 14 tuhat hektarit. Nii võime lähiminevikust kahjuks üha rohkem leida neid aastaid, kus kodumaine rukkisaak ei ole suutnud katta siseturu vajadust,“ selgitas Sõrmus.