Lisaks merenduse ja kalandusega seotud ettevõtetele oodatakse ka põllumajandusettevõtteid, et arutleda külmutusseadmete teemal. Mereakadeemias on ka külmatehnika eriala, kuna laevadega transporditakse külmutatud tooteid. „Tahaks koos maasika- ja vaarikakasvatajatega maha istuda ning arutada päikeseenergial põhineva külmaseadme teemal, mida on piltlikult öeldes võimalik panna põllul vao otsa,” selgitas Valdna.

Juunis-juulis, kui väljas on 30 kraadi sooja, on vaja põllul kokku korjatud maasikad enne külmhoidlasse viimist vaheladustada. Selleks, et Mereakadeemia teadlased saaksid välja töötada põlluservas kasutatava ja päikeseenergial toimiva jahutusseadme, oleks vaja marjakasvatajatega eelnevalt asja arutada.

„Üritame Mereakadeemias n-ö kastist välja mõelda. Need rakendused, mis esmapilgul tunduvad olevat mõeldud meresektorile, võivad leida rakendust ka väga edukalt põllumajandussektoris,” rääkis Valdna. Seetõttu kutsutakse avatud uste päevale ka teisi ettevõtjaid.

Näiteks kala töötlemise laborist sai tuule tiibadesse temperatuurisensor Timey, mis võistleb sel nädalal Ajujahi finaalis kolme parima äriidee hulgas. Tegemist on sensoriga, mis on mõeldud külmletitoodetele ja näitab kas toodet on tootmisest poodi transportides õigel temperatuuril hoitud. Spetsiaalne kleebis muudab vale temperatuuri korral värvi rohelisest punaseks.

Ettevõtluse aluste aine raames tuli tudengitel välja mõelda äriidee ja sellele äriplaan ehitada, rääkis tänavu TalTechi lõpetav Martin Möllits Timey saamisloost. „Selle käigus saime aru, et tegemist on reaalse probleemiga, mis vajab lahendamist ja meil oli ideid, kuidas seda teha.”

Ta kiitis kala töötlemise laborit, kus on olemas kõik nende jaoks vajalikud töövahendid ja väga head tingimused. „Seal laboris tegime oma esimesed prototüübid valmis. Praegu testime sensorit Eesti ettevõtetega nende transpordiahelas,” selgitas ta. Testitakse piima- ja kalatoodete valdkonnas näiteks LaMuu jäätiste ja M.V.Wool kalatoodete peal. Suve jooksul tahetakse Eesti ja Skandinaavia turul kanda kinnitada ja siis edasi liikuda.
Timey temperatuurisensor LaMuu jäätisekarbil.

Timey OÜ käis ka Eesti äridelegatsiooniga Namiibias, mis on üks suurimaid kalapüüdjaid riike maailmas. Seal kohtuti ettevõttega, mis kuulub maailma kümne suurima kalapüüdja hulka ja arutati võimalust panna Timey sensor transportides kalakasti või kala saba külge, kontrollimaks, kas kala on kogu tarneahela jooksul säilitatud õigel temperatuuril.

Mereakadeemia kala töötlemise laboris on terve seadmepark, mida on vaja kala töötlemise protsessis – keetmine, kuumutamine, fileerimine, paneerimine ja külmkuivatus

„Põllumajandsettevõtted võivad tulla uudistama marjade külmkuivatamist,” kutsus Vahur Valdna. „Marjad säilitavad selle käigus oma ilusa välimuse, säilivad kõik kasulikud ained ja on neid võimalik turustada Aasia riikidesse. Seal on kasvav turg ja tahetakse tooteid Eesti ökoloogiliselt puhtast keskkonnast.”

23. mail on avatud üle neljakümne labori TalTechi linnakus ja Eesti Mereakadeemias Tallinnas ning TalTechi Virumaa Kolledži Põlevkivi Kompetentsikeskuses Kohtla-Järvel. Registreerida saab SIIN.