„Talgutraditsiooni juured asuvad sügaval meie kui mererahva kultuuris ja pärimuses. Just sel põhjusel otsustasime koos Merekultuuriaasta 2016 korraldajatega, et pilguheit minevikku aitab kaasa nii talgu- kui ka merekultuuri hoogustamisele. Talguplaat on tasuta kättesaadav kõigile huvilistele,“ rääkis Tüür.

Merekultuuriaasta 2016 projektijuhi Karen Jagodini sõnul on värske CD-plaadi näol tegemist talgukorras valminud jutukogumikuga, mis vaatab tagasi meie talgutraditsioonidele nii lähemas kui kaugemas minevikus. „Kogumik taaselustab kübekese rikkast merekultuuriga seotud pärandist, mis on aegade jooksul muuseumidesse, kaustikutesse, sahtlipõhjadesse ning mälestustesse talletatud lugudena jäänud oma aega ootama,“ lausus Jagodin.

Värske talguplaat jõuab igasse talgupaika üle Eesti, sest see on lisatud kõikidesse talgute stardipakettidesse.

Juba teist aastat saavad kõik talgulised registreerimisel endale talguhundi passi, Teeme Ära talgupäeval kaasalöömist tähistava tunnuskirja, mis avab ühtlasi juurdepääsu talgupäeva partnerite eripakkumistele. Talguhundi passi saamise juhised leiab talguveebist, samasse lisanduvad ka talgupäeva partnerite eripakkumised.

Praegu käib aktiivselt Teeme Ära talgupäeva stardipakettide jagamine talgujuhtidele, kes on oma talgud talguveebi kirja pannud. Samuti jätkub 23. aprillini sooviavalduste vastuvõtt tasuta päästevahendite paigaldamiseks neisse paikadesse, kuhu tänavu on kavas talgukorras püstitada veeohutuse stend.

Teeme Ära talgupäev peetakse mai esimesel laupäeval, 7. mail ning iga kogukond saab ise otsustada oma talgutööd ja tegemised. Kõik eestimaalased on oodatud kirja panema plaanitavaid talguid aadressile www.teemeara.ee ning kutsuma ka teisi aktiivselt osalema. 2015. aastal korraldati üle Eesti 1808 talgut, millest võttis osa 47 136 inimest ehk 3,6% eestimaalastest.