“Muudatus võimaldab meil abi paremini suunata nendele puudustkannatavatele peredele, kus on kasvamas lapsed,” ütles ELi abi kasutamist koordineeriva sotsiaalministeeriumi hoolekande osakonna peaspetsialist Merle Ploompuu.

Õigus toiduabile on toimetulekutoetuse või vajaduspõhise peretoetuse saajatel.

Samuti on see õigus nendel toimetulekutoetuse taotlejatel, kes peaksid küll toetust saama, kuid kelle kohta on kohalik omavalitsus teinud vastavalt sotsiaalhoolekande seadusele otsuse toetust mitte maksta, ning nendel toimetulekutoetuse taotlejatel, kes ei ole õigustatud toetust saama, aga nende sissetulek ületab kehtestatud toimetulekupiiri pärast eluasemekulude mahaarvamist kuni 15 protsenti. Sarnaselt eelmise toiduabi jagamise perioodiga hakkavad toiduabi saama ka kodutute öömajades viibivad inimesed.

Abisaajate nimekiri moodustub augustis või septembris toimetulekutoetust taotlenud inimestest ja samadel kuudel vajaduspõhist peretoetust saanud inimestest.

Nüüd jagatav toidupakk on kevadisest suurem ja kaalub ühe pereliikme kohta ligi 20 kilo. Lisaks kuivainetele on toidupakis liha- ja kalakonserve, suhkrut, rapsiõli, rosinaid, šokolaadi ja purgisuppi. Selleks et toiduained oleksid võimalikult värsked, hangib sotsiaalministeerium need iga kord vahetult enne laialijagamist.

Esimesi toiduabipakke hakkavad abivajajad saama alates oktoobri lõpust või novembri algusest.

Toiduabi jagab Eesti Toidupank kindlatel päevadel kahe kuu jooksul spetsiaalsetes jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks.

Aastatel 2015–2020 jagatakse Eesti elanikele toiduabi Euroopa Abifondist kokku 8,9 miljoni euro eest.