Hiiul elav Mati Baum viitas turul kiiskavatele siltidele, mille järgi saab kohapealt osta kvaliteetset värsket eestimaist sealiha, seda otse farmerilt. Soodsamalt sai see, kes ostis vähemalt veerand siga ehk 15 kg kaaluva rümba korraga. Selgus, et soovi korral tükeldatakse lihakeha kahe-kolmekilosteks tükkideks.

Aga muidu algasid sealiha “superpakkumised” 1,90 eurost/kg. Hakkliha sai kätte odavamalt – 1,60 eurot/kg. Tükeldatud liha kilohind on kõrgem, 2,20 eurot/kg.

Sealiha müüjaid oli ohtralt ja nende toodang pärines põhiliselt Virumaalt. Vajangu farmist on turule jõudnud liha, mis saadud tõusigadelt, kes on isaliini pidi kanada djurokid. Tõugude ristamisel on saadud hõrk liha. Nende sigade liha oli ka miinimumhinnast kõrgem – 2,20, ja hakkliha 2,30 eurot/kg. Ribi maksis 3,10 ja seljakarbonaad 3,95 eurot/kg.

Müüjate nimekiri tuli pikk: Jaani talu, Jani Siga, Laane Kaubandus, Oma Põrsas, Sigwar, Notsu äri… Harjumaalt pärit Vana-Torokse talu müüs oma rendikioskis suitsuliha, millest suure osa moodustas sealiha. Toorsuitsu sea-seljakarbonaad maksis 15, kaelakarbonaad veidi vähem ehk 13 ning suitsutatud ribiliha 11 eurot/kg. Suitsupekk tšilli ja küüslauguga 12 ning suitsutatud seakeeled 20 eurot/kg.

“Pakkumist on palju, sest kuuldavasti on seakasvatajatel raske olukord,” teadis Mati Baum. Teatavasti maksti seakasvatajatele keerulise olukorra leevendamiseks eelmisel aastal ka toetust.
Statistika järgi tapeti läinud aastal 510 600 siga ning saadi 40 500 tonni liha, mis on

76 100 siga ja 5991 tonni liha rohkem kui 2013. aastal. Pakkumise suurenemine avaldas mõju kokkuostuhinnale, mis jäi 2014. a keskmisena 5% madalamaks kui aasta varem. Vastupidiselt tavapärasele hinnatõusule aasta lõpus, vähenes

2014. a viimastel kuudel kokkuostuhind märkimisväärselt. Madalaim kokkuostuhind (1588 €/t) oli novembris (2013. aasta novembris 1828 €/t).