Rahvaküsitlus toimub üheaegselt kõigis neljas vallas 9.–11. juunini. Visori sõnul kadus Lõuna-Mulgi nimi päevakorrast seetõttu, et vahepeal toimunud rahvaga kohtumistel oli elanike valdav soov kõigis valdades, et Lõuna-Mulgi asemel oleks tekkiva valla nimi lühem, konkreetsem ja inimestele tuttavam. Nii jäid sõelale Helme ja Tõrva nimed.

Tagantjärele palju kirgi kütnud nimevaidlust hinnates leiab Visor, et ehk oli sellega seotud emotsioonide lainetus isegi hea. „Võib-olla meile oligi vaja sellist diskussiooni ja ehk just tänu sellele käidi ka rohkem rahvakoosolekutel, kuna nad tahtsid sõna sekka öelda.“

Juhtkomisjon leppis kokku, et kui rahvahääletusest võtab osa üle 50% elanikest, siis jääb kindlalt eelistatum nimi kahest ja ühegi valla volikogu ei sea rahva soovi kahtluse alla. Kui hääletab aga alla poole elanikest, siis otsustab nime juhtkomisjon ja volikogud ei vaidlusta seda otsust.

Rahvahääletus viiakse läbi nii elektroonilisel kujul kui ka traditsioonilisel moel jaoskondades. Jaoskonnas hääletades ei ole kohustust teha seda vaid oma koduomavalitsuse territooriumil, vaid ükskõik millises neljast.

„Kui inimene käib näiteks Hummuli vallast Tõrvasse tööle või käib seal poes, saab ta ka Tõrvas hääletada, ei pea selleks spetsiaalselt Hummulis asuvasse jaoskonda minema,“ selgitas Visor.

Lisaks nimeküsimusele on rahvahääletusel veel teinegi, õigemini esimesena esitatav küsimus, kas ollakse ühinemise poolt või vastu.

„Oleme kavandanud 21. juuniks kella 16-ks üheaegsed volikogu istungid kõigis neljas ühinevas omavalitsuses ja väga suure tõenäosusega võetakse ühinemisotsus vastu,“ märkis Visor.

Samal teemal: „Helme+Hummuli+Põdrala+Tõrva=Lõuna-Mulgi? Aga kui ei meeldi?!“, ML, 17. märts 2016