Puusalt ei tulistata

"Kindlasti on hea, et see plaan nüüd lõpuks olemas on. Põhjalikult analüüsimata ja kiirustades ei saa nii suurt ja tervet Eestit puudutavat reformi hinnata. Kõik, kes seda teevad, tulistavad n-ö puusalt. Plaani tuleks arutada parlamendifraktsioonide tasemel, kaasates ka omavalitsuste esindajaid," edastab Pukk Reformierakonna seisukoha.

Teise koalitsioonipartneri, sotside juht Ivari Padar tõdeb: "Iga mõistlik ini­mene saab aru, et maakondade tasemel pole olnud koordineeritud tegevust küsimuses, kuhu ehitada üks või teine kool, kultuurimaja ja spordihoone."

Samas tunnistab Padar, et talle ei meeldiks, kui kaoksid ära nimed "maakond" ja "vald" või kui Võru maakonna asemele tuleks Võru vald. "Aga Rõuge vald võiks olla küll. Kenasti ei kõla ka "osavald"," ütleb Padar.

Juttu haldusreformi kiirest ärategemisest peab Padar aga IRLi valimispropagandaks. "Enne tänavusi kohalikke valimisi ei ole see võimalik. Asi vajab palju pikemat ettevalmistusaega. Teisalt pole mul midagi selle vastu, kui 2011. aastal viiakse üheaegselt läbi Riigikogu ja kohalikud valimised."

Vastus saabub kolmapäeval

Teisipäeva keskpäeval, kui Tallinnas arutasid asja maavanemad, ütles regionaalminister Siim-Valmar Kiisler Maalehele: "Kui eelmisel korral heideti mulle ette, et põhimõttelisest arutelust ei piisa, on vaja väga konkreetset plaani, siis nüüd on väga konkreetne plaan laua peal."

Minister rõhutas, et valitsuse pressikonverentsil kinnitasid nii peaminister kui rahandusminister, et reformi tulemusena teenuse kvaliteet paraneb.

"Nüüd peaks ütlema, kas sobib või ei sobi. Ja kui sobib, siis milliste tingimustega."

Selgus peaks saabuma tuleva nädala keskpaigaks.