Maksu- ja tolliamet (MTA) julgustab põllumehi, et nad võtaksid oma maksuhalduriga juba varakult kontakti, s.t enne tõsiste makseraskuste tekkimist. MTA ning põllumeeste esindajad leppisid kokku, et keerulise turuolukorra tõttu makseraskustesse sattuvad põllumehed võivad anda sellest maksuhaldurile võimalikult varakult teada. Põllumehi kutsutakse üles maksuhalduriga aktiivselt suhtlema, et võimalikke probleeme ennetada ja vajadusel läbi rääkida maksude tasumise ajatamine.

Kui maksuvõlg on juba tekkinud, siis on MTA esmane soovitus esitada taotlus maksuvõlgade osade kaupa tasumiseks ehk ajatamiseks. Ajatamise taotlust saab esitada e-maksuameti/ e-tolli kaudu, e-posti ja posti teel ning teenindusbüroos.

Toiduabi ka vajaduspõhise peretoetuse saajatele

Oktoobri lõpust hakatakse taas jagama Euroopa Liidu toiduabi toimetulekuraskustes inimestele. Toiduabi saajate ringi lisanduvad (erinevalt varasemast) nüüd ka vajaduspõhise peretoetuse saajad.

Õigus toiduabile on toimetulekutoetuse või vajaduspõhise peretoetuse saajatel. Samuti on see õigus nendel toimetulekutoetuse taotlejatel, kes peaksid küll toetust saama, kuid kelle kohta on kohalik omavalitsus vastavalt sotsiaalhoolekande seadusele teinud otsuse toetust mitte maksta, ning nendel toimetulekutoetuse taotlejatel, kes ei ole õigustatud toetust saama, aga nende sissetulek ületab kehtestatud toimetulekupiiri pärast eluasemekulude mahaarvamist kuni 15%. Sarnaselt eelmise toiduabi jagamise perioodiga hakkavad toiduabi saama ka kodutute öömajades viibivad inimesed.

Esimesi toiduabipakke saavad abivajajad Eesti eri paikades oktoobri lõpust või novembri algusest. Toiduabi jagab sotsiaalministeeriumi lepinguline koostööpartner Eesti Toidupank kindlatel päevadel kahe kuu jooksul spetsiaalsetes jaotuspunktides, mida on igas maakonnas vähemalt üks. Abivajajad saavad toiduabi jagamise kohta infot kohalike omavalitsuste sotsiaaltöötajatelt. Teave on ka Eesti Toidupanga veebilehel.