Härmalõngad kui hõbedane juus

Väljend "vananaistesuvi" tulenevat Saksamaalt (Altweibersommer). Vanas keelepruugis tähendanud sõna weiben kudumist: hilissügisel õhus lendavad kastes pärlendavad härmalõngad (ämblike kudumid) meenutavad vanemate daamide pikki halle juukseid.

Muide, härmaniitidesse sattumine toovat naisterahvastele õnne - armumist, pulmaloori.

Saksa mõju kandub ilmselt ka mujale Euroopas: seda suve liiki kutsutakse Venemaal babje leto, Poolas babie lato. Rootsis on sügise keskel tagasi tulnud suve nimeks britt-sommer (Birgitta suvi), Soomes ruska aika (pruunide lehtede aeg), nii et sugugi mitte "jätkusuvi", Šveitsis aga nukratoonilisem Witwensömmerli ehk leskedesuvi.

Kesk-Venemaal oli varematel aegadel komme tähistada suve tagasitulekut isegi kindlal kuupäeval - 14. septembril.

Geofüüsik Heino Toominga arvates nimetati seda aega Eestis nii seetõttu, et siis tuli vanematel naistel ära teha ripakile jäänud põllutööd.

Isevärki on Ameerikas levinud indiaanisuve (Indian Summer) tekkelugu. Nime poolest võiks seda suve pidada vabalt Indiale omaseks aastaajaks, sest Ameerika indiaanlasi kutsuti varem "korrektselt" ikka "punasteks indialasteks" - Red Indians. Aga säärane terminite muutumine on juba tollele maale omane (indiaanlased eelistavad olla pigem "põlisameerikased"). Igal juhul Indiaga pole siin mingit pistmist.

Indiaani naised põllutööl

Indiaanisuveks kutsusid Euroopast tulnud uusasunikud aega hilissügisel, mil punanahad vilja koristasid (esimene teooria): saagikoristus olnud põhiliselt indiaani naiste tööks, mehed käisid sel ajal jahil.

Teise teooria järgi põletati preerias sügiseti vana kulu ehk rohtu. Septembris ja oktoobris on USA keskosas tõesti ilmad sombused, otsekui suitsused.

Millal saabub Eestisse eespool nimetatud suvi?

SL Õhtulehe küsitluse kohaselt arvas 45% vastajaist, et vananaistesuvi saabub septembris, 31% - oktoobris, 2% - novembris, 21% isegi, et detsembris.

See on hea näide sellest, et mõned peavad vananaistesuveks kas või aega augustist detsembrini, peaasi et on soe ja lund maha ei tule. Tegelikult peaks soojade ilmade jätkumist septembris pidama ikkagi endiselt klimaatiliseks suveks. Kui aga öökülmadega jaheda perioodi järel saabuvad uuesti selged soojad kuivad päevad (kuigi suhteliselt jahedate öödega), siis sellist aega võib soovi korral nimetada vananaistesuveks.

Olen päri Vadim Želniniga, kellele too ilmatüübi nimi sugugi ei meeldinud. Tegin neli aastat tagasi ettepaneku kutsuda niisuguseid perioode septembri lõpul või oktoobri alguses, kus pöörduvad tagasi soojad päikeselised ilmad, vahelduvalt vanadaamide või -härrade suveks. Ennetades feministide proteste.

Mitmel viimasel aastal on olnud klassikalisi jätkusuvesid. Näiteks 2006. aastal kestis selline uus soe suvi septembri lõpul - oktoobri alguses tervelt tosina jagu päevi. Enne seda aega olid ööd hallased ning väga külmad.

Ameerikas peaks "tõeline" indiaanisuvi üldiselt aktsepteeritud arusaamise kohaselt olema selline, kus pärast sügisest pööripäeva kestab periood päevaste temperatuuri maksimumidega üle 21 °C vähemalt nädala.