Foto: Sven Arbet

Valisime Balti Jaama Selveri vorstiletist üheksa erinevat toodet, soovides maitsta võimalikult paljude tootjate vorste, kogeda nii uusi kui traditsioonilisi maitseid, proovida peenemaid ja jämedamat mõõtu vorstikesi.

Ostetud üheksat toodet hindasid ja nende maitset kommenteerisid Maalehe ja Õhtulehe töötajad. Iga degustaator valis ka ühe lemmiku. Valikust peame parimaks toodet, mis sai lemmikvorstina kõige rohkem hääli.

NB! Testi tulemused lähtuvad osalenud degustaatorite maitse-eelistustest ega pretendeeri täielikule tõele.

Tootja: Atria Eesti AS

  • Täitsa hea, läheb suhu nagu niuhti ja annab ka hambale tööd.
  • Meeldivalt peenike, hea maitsega, ka nahk söödav.
  • Liiga tavaline.
  • Pole paha, kuid tavaline.
  • Mõnusalt mahe.
  • Võiks olla tugevama maitsega.
  • Suitsune.
  • Suitsuvortsimaitseline, ei meenuta verivorsti.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: AS Linnamäe Lihatööstus

  • Meeldivalt peenike, kergelt lõigatav, hea maitsega.
  • Ei maitse.
  • Kõrvalmaitse, tundub nagu rasvamaitse oleks.
  • Liiga palju tangu nii peene vorsti kohta.
  • Mõnus teraline.
  • Liiga kuiv, vähe maitset.
  • Tuim ja mõttetu.
  • Huvitav.
  • Pisut ebahariliku maitsega.
  • Liiga rasvane.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: Ühistu Eesti Lihatööstus

  • Maitses klassikaliselt.
  • Maitsekas, hea.
  • Lagunenud pudi, vorstirohu maitse, aga kummaline kooslus.
  • Tiba soolane.
  • Tuim ja mõttetu.
  • Kuiv puder.
  • Pisut piprane.
  • Pehme ja kuiv.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: Rannarootsi Lihatööstus AS

  • Pudrune, lisaks harjumatu maitsega.
  • Nahka tüütult palju, vajab närimist.
  • Mass nagu pasteet, ootaks erinevaid maitseid.
  • Ei maitse, nahk nätske.
  • Mittesöödav.
  • Hea.
  • Pehme ja pisut plödine (või jahune).
  • Huvitava magusapoolse maitsega.
  • Iseloomutu.
  • Ei meenuta üldse verivorsti.
  • Liiga pehme.
  • Plögane, nahk liiga õhuke.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus


Tootja: Atria Eesti AS

  • Väga pudrune.
  • Natuke liiga pehme.
  • Hea.
  • Väga hea.
  • Ostaks küll.
  • Laguneb, nagu pudru.
  • Liiga soolane ja jahune, vorst ei püsi koos.
  • Päris hea.
  • Iseloomutu.
  • Tuim ja mõttetu.
  • Vürtsikas, pudrune.
  • Tavaline.
  • Liiga õhuke nahk.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: AS HKScan Estonia (Rakvere)

  • Piprase järelmaitsega, jätab suu õhetama.
  • Enam-vähem, aga sitked pekitükid sees, mõjub rasvasepoolselt.
  • Maitse hea, nahk krõmpsuv.
  • Vorst, mis on vorsti moodi ja lõigates ka koos püsib.
  • Mõnusad lihatükid on sees.
  • Maitsekooslus väga hea, mõnusalt piprane ja jätab suu õhetama.
  • Üsna vürtsikas, aga hea.
  • Pipraga pole kokku hoitud.
  • Omapäraselt piprane.
  • Magusavõitu.
  • Vürtsikas, parima tekstuuriga.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: AS HKScan Estonia (Rakvere)

  • Igati sobiva maitsega.
  • Väga hea ja vürtsikas.
  • Maitsekas, krõbe.
  • Mõnus suitsune maitse, väga hea.
  • Liiga piprane.
  • Vürtsiselt mõnus.
  • Särtsakalt maitsestatud.
  • Päris hea ja maitsekas.
  • Tuim ja mõttetu.
  • Hea.
  • Sobiv koostis.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: AS Oskar LT

  • Väga hea.
  • Söödav.
  • Nahk ümber nätske.
  • Halb.
  • Üks vähestest, mis laiali ei lagune (peekoniriba aitab samuti koos hoida).
  • Kõige jõulisema ja omapärasema maitsega.
  • Seda sööks, aga ainult jõulude ajal.
  • Liiga tangune ja maitsetu, peekon pisut päästab.
  • Päris hea, mahlane ja maitsekas.
  • Hea.
  • Veniv.
  • Vürtsine.
  • Ei ole verivorsti maitset.
Verivorst.
Foto: Aive Mõttus

Tootja: Saaremaa Lihatööstus OÜ

  • Muidu hea, aga maitseks pandud midagi, mis harjumatu.
  • Väga hea, maitserikas ja igati vürtsikas.
  • Kõlbab küll.
  • Maitsekas, hea.
  • Superhea.
  • Jõulumaitse on ses vorstis.
  • Väärt amps.
  • Harju keskmine.
  • Liiga vähe maitset.
  • Täidises mingi huvitav maitsenüanss, nagu oleks moosi lisatud.
  • Piparkoogimaitseline.
  • Mittemidagiütlev.
  • Tavaline.

Kogus degustaatoritelt kõige rohkem lemmikutiitleid ja tunnistati testivõitjaks.

Verivorst.
Foto: Aive Mõttus