Lätlaste rododendronite valik oli sõna otseses mõttes justkui suur õievaht, nii et sealt leiab sobiva küll iga rodohuviline. Ka viljapuude valik üllatas mitmete selliste taimedega, mida siinsetes puukoolides pole väga näha olnud, näiteks madalad sammaspirnipuud või kreeka pähklipuu. Iseasi, kas igale taimele saab kaasa taimepassi. Kohaliku inspektori küsimuse peale taimepassi näha, hakkas lätlasest müüja vabandama, et need jäid kogemata kaasa võtmata.

Ettenägelikumad ostjad olid end varustanud korvide või jäelveetavate ratastel kastidega, kuhu ostetud taimi mõnus paigutada. Abivalmis müüjad pakkusid ka kilekotti pakkimise võimalust, aga seal saavad rohelised sõbrad tahes-tahtmata kannatada. Samas on muljumine tõenäoliselt siiski väiksem, kui ratastega reisikohvris, mida mõned kasutasid ja mille luku vahelt lehed välja paistsid.

Ilmad on küll suviselt soojad olnud, kuid need, kellel pole veel kasvuhoone komplekteeritud, saavad Türil valida kümnete tomatisortide (hinnad vahemikus 1-2 eurot) ja paprikate-tšillide seast. Lisaks leiab ka füüsalit, pommut ehk baklažaani ja triiphoonesse sobivaid soojalembeseid maitsetaimi.

Rutt Kase Kase Aiandist tutvustas uut, tänavu esimest aastat neil sortimendis olnud taime — seenemaitselist rungiat (2.50 eurot). „Selle lehed sobivad nii võileiva peale, salati ja ka supi sisse,” kiitis ta pakkudes lehte maitsta. Oli tõepoolest šampinjoni maitsega. Neil oli ka suur valik erinevaid münte, vaid rohemünt, mille tee aitavat pohmelli korral, oli eelmisel laadal jäägitult ära ostetud.

Oma kaupa on pakkumas üle 700 müüja, alates istikutest ja aiatööriistadest, lõpetades toidu ja käsitööga. Laata korraldava Türi Aianduse ja Mesinduse Seltsi juhatuse esimees Liivi Lintlom ootab pühapäevani kestvale laadale 30 000 külastajat. Ta avaldas lootust, et ilmataat peab kokkuleppest kinni ja tagab laada ajal mõnusa keskkonna, nagu ka 11 varasemal aastal, kui tema on laata korraldanud.

Reede pärastlõunal kogunesid siiski äikesepilved, müristas ja taevaluugid pääsesid valla. Lintlom sõnas, et see on temal viimane kord Türi lillelaata korraldada, kuna nad abikaasaga kolivad Haapsallu.

Seda, et lillelaada traditsioon nüüd katkeb, siiski kartma ei pea. Selts valib uue esimehe ja tema õlule jääb järgmiste laatade korraldus, nii et Türi lillelaat toimub kindlasti ka järgmisel aastal.