Üks innukatest noortest on praegu isapuhkusel olev Margus Norvik, kes seitsmeaastase Tallinna-elu järel tuli mõne aja eest kodukanti tagasi. Lisaks Margusele on Viitinas veel noori, kes on kodukülla naasnud ja endale maja ehitanud või siis ehitama asunud.

“Külla oleks teeviitu vaja panna, samuti tahaks vanade lagunema kippuvate hoonetega midagi ette võtta,” ütles Norvik.

Külaselts on enam kui kümneaastase ajaloo jooksul suutnud hulga asju ära teha. Aastaid tagasi lasti õhku järveäärne vana lagunenud kolhoosikontor, varemed koristati ning nüüd on see kujunenud kuuritsakivi platsiks. Esimese kalapüügivõistluse “Viitina kuurits” äramärkimiseks pandi püsti kivi aastaarvuga 1998.

2008 rekonstrueeriti küla servas vana lagunenud küün PRIA abirahaga jahionniks ja sellest on saanud üks mõnus kooskäimise koht. Jahiseltsi kuulub 27 inimest, kellest pooled on ka külaseltsiga tihedalt seotud. Varem on koostöös vallaga ja PRIA toel rekonstrueeritud Viitina seltsimaja ja Järvesaare laululava.

Igapäevaelus tunnetavad viitinalased külaseltsi rolli selleski, et läinud aastal sai küla KIKi rahaga endale vee- ja kanalisatsioonivõrgu ehitusega puhta vee. Jätkub ka tänavavalgustuse rajamine.

“Viitina on valla kõige suurem ja aktiivsem küla ning hästi hea on aidata neid, kes ise palju teevad,” kiitis vallavanem Tiit Toots. “Ühtpidi on see ka vallale kokkuhoid, ja teisalt – kui noored teevad, siis nad ka hoiavad.”

Külavanema ja külaseltsi juhi Peep Kimmeli sõnul tegutsetakse eelkõige selleks, et endal oleks ilusa looduse keskel mõnus olla ja lapsi kasvatada.

Viitina küla
- Võrumaa, Rõuge vald.
- Elanikke 170.
- Viitina külaselts asutati 1997, liikmeid 30.
- 2003 valmis küla arengukava, praegu koostamisel uus aastani 2017.
- 18. juulil toimub 11. korda kalapüügivõistlus “Viitina kuurits”.