27.10.2016, 00:01
Mis vahe on salati- ja praadimisõlil?
Toiduõli pakenditelt leiab vahel märke “salatiõli” või “praadimisõli”. Mis neid eristab?
Peamine erinevus seisneb rasvhapetes – mida enam on õli küllastumata, seda kiiremini rikneb õhu käes, ning seda eriti kõrgematel temperatuuridel. Seetõttu on praadimisõlides, kas töötlemise või tooraine valimise teel, vähendatud küllastumata rasvhapete sisaldust mitmekordselt, salatiõlides on aga nende suurem sisaldus eelistatud. Külmpressitud õlid on eelistatuimad kõikjal, kus ei ole vaja kuumutamist, näiteks salatites ja majoneesides. Praadimisõlidel sellist piirangut ei ole, need sobivad nii salatitesse kui ka kuumutamiseks. Kui soovida koduses majapidamises piirduda ühe toiduõli pudeliga, tasub valida rapsiõli, mis sobib kasutamiseks nii külmades roogades kui ka kuumutamisel