10.11.2016, 00:05
Unustatud ja taasavastatud suitsuõlu
Suitsutamine on üks iidsemaid toiduainete säilitamise meetodeid, sest suits ei maksa midagi, aga on alati käepärast.
FOTO:
Kui tänapäeva eestlasele on suitsutatud liha või kala endiselt tuttav, siis suitsumaitselised õlled on viimase kahe sajandi jooksul pigem unustuse hõlma kadunud. Ent suitsuvabas kuivatis kuivatatud linnaste kasutamine hakkas levima alles XIX sajandil. Sinnamaani oli linnaseid kuivatatud ahjus või parsil, kus need suitsumaitse said. Suitsuõlu vajab iseloomuliku maitse saamiseks kindlasti pöögipuud. Mõne suitsuõlle puhul on tavaks kasutada ka tamme. Õllerevolutsioon on kestnud juba aastaid ja ei näita veel raugemise märke: õlletootjad otsivad uusi maitsekooslusi ning taasavastavad vanu õlletüüpe, et õllesõpru üha erakordsemate maitsetega üllatada. Ka suitsuõlu teeb läbi taassündi.