1. Traktor, et tuisuga kodust välja pääseda

On üks investeering, milleta Martin Valtin oma elu ettegi ei kujutaks. Sisuliselt võiks igapäevane töö lausa pooleli jääda, kui seda poleks. Ja selleks on Hiina päritolu Foton traktor. „Me elame nii eemal suurtest teedest, et siia ei pääse talvel prügiautodki sisse. Ja kui on suured tuisud, siis ei saa teinekord ilma traktorita mitu päeva kodust välja,“ muigas Valtin, kes igapäevaselt siiski traktorit ei vaja. Tavapäevadel on tal kasutusel hoopis Peugeot Boxer. „Kuna meil on vaja kaupa ja mesindusinventari vedada, siis vajame pisut suuremat autot. Eriti tänuväärne on see siis, kui näiteks laatadele müüma läheme,“ selgitas Valtin ja lisas: „Ausalt öeldes ei kujuta oma elu ilma autota ettegi. Sest olgem ausad – bussiliiklus on maal sisuliselt olematu.“

2. Kiire internetiühendus ja arvuti

Kui veel 15 aastat tagasi käisid Valtinid internetis vaid sisuliselt korra kuus, kui läksid maakonnakeskusesse, siis nüüdseks on peaaegu kogu elu internetti kolinud. Õnneks on kodus ka kiire internetiühendus, mis võimaldab mugavalt oma äri juhtida, edasimüüjate ja klientidega suhelda. Väga mugav on kiire interneti abil ka oma tooteid sotsiaalmeedias reklaamida. „Midagi pole teha – elu on muutunud. Üha enam tehakse asju ära internetis. Talvisel perioodil veedame seal rohkem aega, kevadel ja suvel aga vähem, kuna väliseid töid ja toimetamisi on sel perioodil enam,“ kinnitas Valtin.

3. Mobiilipank

Kuna maal elades asub lähim pangakontor ca. 12 km kaugusel Rakveres ja tihtipeale viibivad Valtinid erinevatel laatadel ja messidel, kus pole võimalik internetipanka logida, siis kulub marjaks ära ka mobiilipank. Valtin lasi teha ka mobiil-ID, et veelgi mugavamalt mobiilipanka kasutada. „Hakkasin mobiilipanka umbes aasta tagasi kasutama ning siiani imestan, kuidas tehnoloogia areng aitab aega säästa. Väga mugav on teha kiireid makseid, küsida raha ja vaadata kontojääki,“ selgitas Valtin.

4. ID-kaart

Valtin kasutab ID-kaarti eelkõige selleks, et digi-allkirjastada erinevaid tööga seotud dokumente. Ka Euroopa riikides reisides kasutab ta just ID-kaarti. „Taaskord väga mugav lahendus, mis aitab allkirjastamisel aega ja energiat kokku hoida. Soovitan kõigile maal elavatele ettevõtjatele,“ sõnas Valtin lõpetuseks.