Täidetud paprikad

4–6 paprikat
2 naerist
1 sibul
1 väiksem kabatšokk
1 sl õli
400 g hakkliha
1–2 tl paprikapulbrit
¼ tl purustatud musta pipart
½ tl soola
2–3 sl tomatipüreed
2 dl herneid
1 muna
1 dl riivitud juustu

Poolitage paprikad, eemaldage seemned ja varre kinnituskoht. Koorige naerid, sibulad ja kabatšokk. Naerid ja kabatšokk riivige jämedalt, sibul hakkige peeneks. Kuumutage, segades neid õlisel pannil mõni minut, siis lisage hakkliha ja praadige kõike koos umbes 5 minutit. Maitsestage, lisage tomatipüree ja herned. Kui segu näib liiga kuiv, kallake sorts vett juurde ja hautage kaane all veel natuke aega. Kui pärast tundub, et vedelikku sai liiga palju, kloppige hulka muna. See tahendab. Niisugune segu sobib peale paprikate täitmise ka pirukatele. Kui paprikapooled on ahjupanekuks valmis, raputage pinnale veidi juustu. Küpsetage 200° juures umbes 20 minutit. Siis on paprikad pehmenenud ja hakklihasegu meeldivalt krõbe. Kui on võimalik, kasutage korraga eri värvi paprikaid.

Värvikas naerisalat

Salat:

3 peeti
4 naerist
2 õuna
1 väiksem marineeritud kurk
1 punane sibul
2 sl kappareid

Kaste:

200 g hapukoort
1–2 sl sinepit
1 sl veiniäädikat
½ tl soola
½ tl valget jahvatatud pipart
2–3 sl hakitud rohelist sibulat

Keetke või aurutage peedid ja naerid pehmeks (mitte liiga pehmeks!), koorige soojalt ning lõigake kuubikuteks. Vajaduse korral koorige õunad, lõigake puhastatud õunad, sibul ja marineeritud kurk samuti väiksemateks kuubikuteks. Segage lõigatud köögiviljad ning lisage kapparid. Valmistage loetletud ainetest kaste, valage salatile ja segage kahe lusikaga tõstes, et kaste ulatuks põhjakihini. Valmis salat asetage mõneks tunniks külmikusse. See sobib hästi heeringa kõrvale.

Kaalikapihvid juustuga

ca 600 g kaalikat
4 dl vett
½ tl soola
100 g sinihallitusjuustu
¼ tl jahvatatud valget pipart
1 sl värsket peenestatud aed-liivateed
1 sl õli
3 sl seesamiseemneid, pähklipuru või mannat

Kooritud kaalikast lõigake sõrmepaksused viilud ja keetke soolaga maitsestatud vees poolpehmeks. Valage keeduvesi ära ja nõrutage kaalikalõigud. Laotage kaalikad küpsetuspaberiga kaetud lauale ja pooltele neist poetage, lõigake või raputage juustupalad. Maitsestage pipra ja liivateega, tõstke ülejäänud kaalikalõigud peale, määrige õliga ja puistake üle seesamiga. Küpsetage 20 minutit ahjuplaadil 200° juures. Valmis pihvid on seest pehmed ja pealt krõbedad. Andke lauale hakklihakastmega. Seesami asemel võite katteks kasutada pähklipuru, mannat või kuivikujahu.

Samadest ainetest võite roa teha ka teistmoodi. Laduge poolpehmed kaalikaviilud madalasse ahjuvormi, maitsestage ürtide ja juustuga ning lisage rõõska koort nii, et see vaevu kataks kaalikatükke. Küpsetage keskmisel kuumusel praeahjus või pliidil, kuni kaalikapind on ahvatlevalt krõbe.

Baklažaani-paprikavõie

1 korralikult valminud baklažaan
1 punane paprika
1 kollane paprika
1 väiksem porru
1 sl oliiviõli
1 sl punet
soola

Lõigake baklažaan viiludeks, raputage neile soola ja asetage sõelale, et soola tõttu eralduv mahl saaks välja nõrguda. Tükeldage paprikad, millelt on eemaldatud seemned ja viljavars, viilutage porru ning kuumutage õlis. Natuke hiljem lisage nõrutatud baklažaanitükid ja maitsestage punega. Hautage umbes 10 minutit. Pooljahtunult purustage segu mikseris. Saadud võiet on hea määrida leivale või saiale, maitse poolest sobib see mõlemaga.