"Põhjapõdrad on kariloomad ning püsivad liikumisel üsna tihedasti koos. Kõva äkesetormi ajal koondusid nad tõenäoliselt tavalisest veelgi enam kokku," selgitas looduskaitseametkonna kõneisik Knut Nylend NTB-le.

Loomad leiti erajahimaalt, mis asub mägedes, suurtest teedest suhteliselt kaugel.

Inspektorid võtsid surnud loomadelt proove ning saatsid need uurimiseks Norra veterinaarinstituudi laborisse. Loodetavasti suudetakse analüüsidega loomade massihukkumise põhjus kindlaks teha.

Loomulikult on pikne varemgi Norras põhjapõtru tapnud, kuid sellises hulgas korraga pole neid varem leitud. Ning tegelikult polegi veel teada, kas süüdi on ikka äike - selline oletus on praegu pigem spekulatsioon.

Seda, kas põhjapõtrad jäetakse sinna, kus nad surid, või maetakse mujale, praeguseks veel otsustatud pole.

Hardangerviddas liigub umbes 8 000 ruutkilomeetri suurusel alal ringi 10 000 põhjapõdra ringis, see on suurim põhjapõdrapopulatsioon ja -regioon Norras. Loomad on üldiselt pelglikud, koondunud ilmastikuoludest sõltuvald kas väiksematesse või suurematesse karjadesse.

Jahihooaeg, milleks on välja antud 8 000 luba, algas 20. augustil ning seegi mõjutab loomade migratsiooni. Ametkonnad ennustavad, et lubatud kvoodist kütitakse 30%.

Allikas: The Local