Nüüd on aga olukord muutumas. Barcelona, üks suuremaid linnu Hispaanias, kuulutas ennast taimetoidu ja taimetoidukultuurisõbralikuks linnaks ning veganite sõbraks. Ettepaneku selleks esitas linnavõimudele üks volikogus esindatud vasakpoolne partei, vahendab portaal The Local.

Otsuse väljakuulutamisega kaasnevad konkreetsed sammud: taimetoitlastest ja veganitest külalistele püütakse elu linnas lihtsamaks muuta juhatades neid kohtadesse, kus saab süüa ja osta taimetoitu ning kohalikke elanikke kutsutakse lihavabamat elu elama.

Välja töötatakse taimetoiduteejuht, alustatakse lihavabade esmaspäevade kampaaniaga ning avatakse ka spetsiaalne koht, kus hakatakse taimetoitlust ja taimetoitu propageerima.

Kampaania avaüritus toimus tegelikult juba 2009. aastal, kui Barcelonas esines taimetoitlasest laulja Paul McCartney koos tütarde Mary ja Stellaga. Toona räägiti peamiselt sellest, millist mõju avaldab liha söömine ja selle söögiks kasvatamine keskkonnale.

Nüüd julgustatakse inimesi köögis lihavaba päeva tegema, sest see aeglustab pikemas perspektiivis globaalseid kliimamuutusi ja parandab tervist.

Eelnõu läks linnavolikogus läbi tänu vasakparteidest moodustatud koalitsiooni toetusele, kaks opositsiooniparteid hääletamisel ei osalenud.

2015. aasta septembris nimetas tuntud Ameerika kulinaariaajakiri Saveur nimetas maailma taimetoidupealinnaks Berliini, sest see on ainus lääneriik, kus taimetoiduköök omab liha kasutava köögiga võrdset staatust.