Kodust hooldusravihaiglani

- Kodune õendusabi - medõde käib ägedast haigusest paranevat, kroonilist haigust põdevat või piiratud toimetulekuga inimest tema kodus aitamas.

- Päevakeskus - eakatele mõeldud asutused, kus muu hulgas osutatakse ka mitmeid sotsiaalteenuseid.

- Üldhooldekodu - mõeldud elamiseks ja hooldamiseks vanuritele ning puudega inimestele, kellel pole väga tõsiseid terviseprobleeme. Ravi eest tasub patsient, tema lähedased ja vajadusel kohalik omavalitsus, kuutasu on 4000-17 000 krooni.

- Erihooldekodu - mõeldud psüühiliste erivajaduste ja vaimse puudega inimestele ööpäevaringseks elamiseks. Teenuste eest peab patsient tasuma omaosaluse, mis on maksimaalselt 3000 krooni kuus, ülejäänud summa maksab kinni riik.

- Hooldusravihaigla või -osakond - osutatakse õendusabi ja hoolekandeteenuseid. Ravi eest tasub haigekassa, mõni haigla võib nõuda patsiendilt omaosalust 25 krooni päevas. Järgneva hoolduse eest  ei tasu haigekassa ning maksmine toimub nagu üldhooldekodu puhul.

- Geriaatriaosakond - spetsialiseeritud aktiivravi osakond rohkete probleemidega eakate patsientide raviks, kust nad peaksid edasi suunduma hooldusravile. Eestis geriaatriaosakondasid pole.

Allikas: Maaleht


1. Kuidas olete aidanud vanainimest, kes kodus enam hakkama ei saa ja on ka üldhooldekodu jaoks liiga põdur?

2. Kui peaksite ise kunagi sarnases olukorras olema, millist lahendust tahaksite?

Anne Lukk Alatskivi valla sotsiaalnõunik

1. Psüühikahäirega vanureid polegi kuskile panna. Kui vanainimesel on näiteks Alzheimeri tõbi või dementsus, ei taheta teda kuskile võtta - ei üldhooldekodusse ega hooldusraviosakonda, erihooldekodud on aga noori täis.

Üht ajukasvajaga inimest pidime mitme hoolekandeasutuse vahet sõidutama ja nii tema elu kaks viimast nädalat möödusidki, ta ei pidanud enam lihtsalt vastu. Erihooldust vajavad vanurid on täiesti tähelepanuta jäetud.

2. Olen oma lastele öelnud, et kui mul vanas eas mõistust enam pole, leidku raha ja pangu mind hooldekodusse. Oma kodus elamine mõjuks teistele pereliikmetele väga väsitavalt.

Maret Lõhmus Kullamaa valla sotsiaalnõunik

1. Meil polegi päris selliseid vanureid olnud. Kellel on lapsed, need on nende juurde kolinud või on laps ise ema-isa juurde maale elama läinud. Sellist probleemi, et lapsed vanemate eest hoolitseda ei tahaks, ma ei mäletagi. Üksikud vanurid on ka ise hooldekodusse minna tahtnud, olen neil siis aidanud kohta saada, ehkki järjekorrad on pikad.

2. Kui ma igapäevaste toimingutega enam hakkama ei saa, ega mul siis hooldekodu vastu midagi ei ole. Mul on küll lapsed, aga ei taha neile koormaks ka jääda.

Anneli Kaasik Lohusuu valla sotsiaalspetsialist

1. Kui vanainimene vajab ravi, läheb ta Mustvees asuvasse hooldusravihaiglasse. Kui terviseprobleem on raskem, siis mõnesse aktiivravihaiglasse. Aga dementsetele on keeruline kohta leida - peame nad üldhooldekodusse panema, aga sel juhul on raske nii inimesel endal kui kogu personalil.

2. Nii kaua kui võimalik tahaksin kodus olla. Aga hooldustöötajat, kes kodudes abistamas käiks, meie vallas ei olegi. Siiani oleme naabrite ja lähedaste abiga hakkama saanud ning kellegi mure pole märkamata jäänud.