Kuus põhjendab oma väidet sellega, et Soome kokkuostjad ostavad eestlastelt kukeseeni hinnaga 3,5–4 eurot kilo, kuid kuna põhjanaabritel toimub müük liitripõhiselt, kujuneb ostja jaoks kilohinnaks 25 eurot.

Sellele tähelepanu juhtimiseks ja avaliku diskussiooni algatamiseks läks Mart Kuus 13. augustil Helsingi Kauppatorile müüma kukeseeni hinnaga 7,5 eurot kilo. Kohalikud turumüüjad käisid teda ähvardamas ning kutsusid lõpuks kohale politseinikud.

Kuna mees ei allunud korravalvurite käsklustele, kasutasid viimased pipragaasi ja teleskoop-ründenuiasid. Peale selle tagus Kuusi tema enda sõnul harjavarrega ka üks väike turumüüja.

Politseikoolis eriväljaõppe saanud Mart Kuus kaitses ennast kuue hambuni relvastatud politseiniku eest. “Relvadeks olid tal marjakorv ja harjavars,” ütles Helsingi politsei komissar Tom Packalén Delfile.

Ebavõrdses võitluses allajäänud mehe käed pandi selja taha raudu ning raudu pandi ka jalad, käe- ja jalarauad ühendati lühikese ketiga. Sellises kringliks painutatud asendis transporditi ta politseijaoskonda, kus visati kongi.

Ka vanglas oli madinaks minemas, kui meest taheti teise kambrisse viia. Ta tegi linariba märjaks ja sidus selle otsa paar raamatut, et sellise “relvaga” ennast kaitsta.

“Siis nad tulid – neljakesi,” kirjeldab Kuus toimunut. “Lubasin võidelda lõpuni. Kasutasin spartalaste taktikat – nad ei saanud korraga sisse tulla, vaid ühekaupa, ning ma teadsin, et üks ühe vastu olen neist üle. Ju oli minu olek nii kiskjalik ja ohtlik, et nad loobusid, paludes mul rahulikult kaasa tulla, et ma saaksin kohtuda uurija ja tõlgiga.”

Kuus pääses 14. augusti hommikul tulema, kuid ütleb, et metsaseente teema on talle nii kalliks maksma läinud, et selle asja ajamist ta enam pooleli ei jäta.