Hiljuti renoveeritud kultuurikeskuse klaasustest sisenedes näeb ühte naist ja kolme meest pingil istumas, selg vastu peeglit. Kaks seltskonda pole varasemast tuttavad, aga ühiseid jututeemasid jagub.

“Miks nad teevad oma seadusi!” sajatab lõbus mees. “Igal pool mujal algavad valimised kella kaheksast, aga siin teeb politrukkide valitsus ikka omamoodi.”

Tema kaaslanna oli eile kuskilt kuulnud, et valimised algavad kaheksast. Ka turismivoldikut lehitsev pensionär meenutab, et eelmine kord käis ta valimas kella kaheksast. Vahest tuleks järgmisel valitsusel valimised varasemaks nihutada, et nii mõnegi valija poolehoidu võita?

Naine läheb fuajeesse kunsti vaatama ja mehed asuvad Eesti asju arutama – kõneks tulevad dopinguvõtjad, Tammsaare film ja kõigi liitude, sealhulgas Euroopa Liidu paratamatu lagunemine.

“Vaat kus läheb pika sammuga nagu maamõõtja!” teeb lõbus mees ühe saabuva valimiskomisjoni liikme üle nalja.

“Selle puhul on kohe näha, et Keskerakonnast!” saadab kommentaar teist saabuvat komisjoniliiget.
Elva valimisjaoskonna esimees räägib, et eelhääletamisel käinud ka kodanik, kes sai kuulda, et on valimiseks veel liiga noor.

Valima!

Täpselt kell 9:00 läheb seltskond valima. Kultuurikeskuse kohvikusse seatud valimisjaoskonnas on üheksa töötajat, kelle kõigi jaoks jagubki üks varajane valija.

Üks naine pole pärit mitte Elva linnast, vaid pisut kaugemalt vallast. Tema saab nüüd kuulda, et ei saagi oma häält siin anda. Teise jaoskonda sõitmise asemel peab ta minema tööle ning hääl jääb andmata.

Valimisjaoskonna esimees, valla registripidaja Kristi Kalmus räägib, et valimispiirkondade jagunemine on pisut segadust tekitanud. Näiteks läheb üks piir läbi linnaga kokkukasvanud Käärdi aleviku. Osa Käärdi valijaid, kes täna valida tahavad, peavad sõitma Rõngusse, aga teine osa saavad jalutada paari kilomeetri kaugusele Elva kesklinna.

Mõni valija nurisenud selle üle, et valimised enam harjumuspäraselt vallavalitsuses ei toimu. Ent Kalmuse sõnul ei vastanud vallavalitsuse saal enam kõigile nõuetele, mis jaoskondadele seati. Nii oligi valik korraldada valimised kas koolimajas või sealsamas kõrval kultuurikeskuses.

Valimisjaoskonnas on kaks töötajat, kes valimiskastidega koju sõidavad – tahtjaid olla hommikul ligi kakskümmend, aga päeva jooksul tuleb tahtjaid juurde.
“Santide ja penskarite röövleid mina ei vali!” ütles eile Elva kesklinnas kampaaniat teinud Janek Mäggile valija Andres. Minister vastanud, et see oli karmilt öeldud, aga Andres vastas, et saaks karmimaltki.