Juurde tulevad uus lastesaade, luulesaade, filmimuusika sari ning kuulda saab parimaid aastakümnete taguseid saateid rahvusringhäälingu heliarhiivist.

Eetrisse naaseb ka Hendrik Relve Vikerraadio ühe populaarsema saatega “Kuula rändajat”.

Septembrist tutvustab “Maailm täna” mujal maailmas ilmuvaid ajalehti. Välispressi ülevaateid teevad iga tööpäeva hommikul otse-eetris kell 9.15 Neeme Raud, Ahto Lobjakas, Rain Kooli ja Krister Paris.

Oktoobrist astuvad raadiomaja 1. stuudios kord kuus publiku ette Eesti luuletajad, et selgitada hääletuse teel välja parimad luuletused ja esitused. Võistlussaadet “Luulelahing” juhivad Peeter Helme ja Jürgen Rooste.

Lisaks algab oktoobris uus sari “Ahjualune”, kus Urmas Vadi külastab laupäevahommikuti kultuuritegelasi nende kodudes, nurudes kohvi ja supileent ning vesteldes asjadest ja mõtetest, mis on õhus.

Nostalgia

Uus sari “Nostalgia” tutvustab säravaid isiksusi filmimuusika ajaloos, kus äratundmisrõõmu pakuvad igihaljad meloodiad kinolinalt. “Nostalgia” on eetris üle nädala pühapäeviti kell 12, saatejuhid Triin Ella ja Jaak Jõekallas. Vaheldumisi “Nostalgiaga” jätkub pühapäeviti kell 12 Märt Treieri “Beethoveni sõber”.

Reedeti kuuleb “Keskööprogrammis” valitud saateid heliarhiivist. Esimesena on 19. septembril kavas 1966. aastal salvestatud saade “Aastal 2000”, kus tuleviku ennustamisega tegelevad tehniliste teaduste kandidaadid Endel Lippmaa ja Mark Sinisoo, bioloogiakandidaat Silver-Lello Jõks ja helilooja Jaan Rääts. Saate autor on Lembit Lauri.

Algab uus lastesaade “Säde”, mis tutvustab toredaid ja säravaid lapsi, kellel on põnev huviala või omapärane maailmapilt.

Just sellistest jutukatest lastest võib teada anda e-posti aadressil lastelood@err.ee. “Säde” on eetris esmaspäeviti kell 9.45.

Pärast väikest pausi on Vikerraadios tagasi Hendrik Relve saade “Kuula rändajat”, mis suundub pühapäeviti kell 14.05 maailma ookeanide troopilistele saartele: Uus-Kaledooniasse, Vanuatule, Seišellidele, Borneole. “Looduse lemmikud” on sügisest eetris reedeti kell 15.15, Uudo Timm ja Haldi Normet-Saarna tutvustavad Eesti metsi ja soid.

Ajaloosari “Eesti lugu” räägib, kuidas elas Eesti kolme kuninga võimu ajal: Rootsi, Poola ja Taani krooni all. Keskkonnasaate “Ökoskoop” meeskonda on juurde tulnud ETV ekraanilt tuttav Kristo Elias ning loodushäälte salvestaja Veljo Runnel.

Nõuandesaates “Huvitaja” kuuleb teisipäeviti lisaks praktilistele terviseteemadele ka meditsiiniajaloost: olulisematest verstapostidest, aga samuti suurimatest läbikukkumistest meditsiinis; neljapäeviti avab psühholoogia valdkonda psühholoog Tõnu Ots.

“Vikerhommiku” saatejuhtide meeskonnaga liitub sügisest Jüri Muttika.

Sügisel lõpeb 2014. aasta jalgpalli MM-valikturniir ja spordisõpradele on otseülekanded kavas kõigilt neljalt järele jäänud mängult. Eesti spordi rõõme ja muresid lahatakse põhjalikumalt pühapäeviti kell 18.15.

“Reporteritund” keskendub kohalike omavalitsuste valimistele.

Avakontserdid

Klassikaraadio sügise alguse tipphetked on pühendatud hooaja avakontsertidele, Estonia maja juubelile ja Arvo Pärdi päevadele. Jätkub populaarne koolikontsertide sari “Klassikaraadio tuleb külla”.

Septembri algul on eetris mahukas programm Estonia maja 100. sünnipäeva tähistamiseks. Pidulikku tähtpäeva peetakse meeles 20. septembrini kestva festivaliga, 7. septembril toimunud sümfooniakontserdi vahendas Klassikaraadio ka Eestist väljaspoole, raadiojaamadele üle kogu maailma.

Koolikontsertide sari “Klassikaraadio tuleb külla” jõuab septembris-oktoobris Virumaa, Kesk-Eesti, Peipsi kandi ja Tallinna koolidesse. Seekord esinevad juba ETV saatest “Klassikatähed 2013” tuttavad Marcel Johannes Kits (tšello) ja Auli Lonks (klaver), aga ka Rasmus Andreas Raide (klaver), Robert Traksmann (viiul), Pipilota Neostus (flööt) ja Johanna Randvere (tšello).

Sügiskava keskmes on paljude lemmikhelilooja, ooperikuningas Giuseppe Verdi 200. sünniaastapäeva tähistav eriprogramm tervikooperite, eluloosaate ja ooperimuusika kontsertidega. Muusikaprogramm “Benjamin Britten 100” jõuab eetrisse novembri lõpus. Paljude muusikasündmuste hulgas, mida Klassikaraadio kajastab, on üks kaalukamaid maailma kuulsaima ooperiteatri Milano La Scala hooaja avamine 7. detsembril.

Muusikaelu uudised ja aktuaalsete teemade arutlused on eetris nädalasarjas “Helikaja” laupäeviti kell 9. Igapäevaseid kultuuri- ja muusikasündmusi vahendab programm “Delta” tööpäeviti kella 12–15.

Raadio 2 uueneb

Raadio 2 on sellest nädalast eetris uuenenud sügiskavaga, kus muudatusi nii mõnegi saate eetriajas ning juurde tuleb päris uusi saateid, saatejuhte ja DJsid. Kõlama hakkavad R2 kultuuriuudised, milles suund võetakse just selle jaama kuulajat huvitavate kultuurisündmuste kajastamisele.

Uuena tuleb juurde interaktiivne soovisaade “Kuulan R2-te!”, mille käigus reporter kogub inimeste muljeid ja laulusoove otse tänaval. Laupäeval stardib uus persoonisaade “Elu edetabelid”, mida asub juhtima tuntud muusik ja Rabarocki eestvedaja Kristo Rajasaare. Lõbusas saates on alati külas tuntud kultuuripersoon.

Õhtune vöönd on sügisest jaotatud roki, tantsumuusika ja indie õhtuteks. Esmaspäeva õhtusse on lisandunud uus saade “Haigla”, kus mängivad Haigla Rulapargi DJd Ats Luik, Kristopher Luigend ja Jan Tomson. Maarja Merivoo-Parro juhtimisel tuleb teisipäeva hilisõhtuti eetrisse uus saade “Ameerika hääled”, kus tutvustatakse USA kolledžite raadiotes ilma tegevaid bände.

Laupäevaõhtuti stardib uus saade “Klubi R2” – justkui Raadio 2 enda ööklubi, kus astuvad igal nädalal üles uued DJd oma miksidega. On ka oma resident-DJd ja külalisesinejad. “Klubi R2” pakub õhtu alustamiseks kvaliteetset klubimuusikat.

Muidugi jätkuvad populaarsed saated “Rahva oma kaitse”, “Hallo, Kosmos!”, “Muusikanõukogu”, “Olukorrast riigis” ja “Kuri karjas”. Viimatinimetatut hakkab sügisest koos Kaur Kenderiga vedama uus saatejuht Robert Kurvitz. Uus tegija on ka Raadio 2 teadussaatel “Puust ja punaseks” – Madis Aesma asemel võtab saatejuhi ohjad Arko Oleski kõrval üle Helen Sürje.

“Kalevipoeg” raadios

Raadio 4 sügis toob eetrisse “Kalevipoja” ettelugemise, pikema spordisaate, keskkonnasaate ja uued kultuurisaated. Venekeelse jaama sügiskava läks tänavu käima varem kui möödunud aastatel, septembri algusest.

Jätkub nii mõnigi suveks mõeldud saade, mida kuulajate helde vastukaja innustas edasi tegema. Uuendusi leiab hommikuprogrammis, samuti ka päevaprogrammis “Üksikasjad”. Laieneb 30. aastates inimeste edulugudest rääkiva saate “Klassikaaslased” külalistering.

Alates oktoobrist loetakse iga tööpäeva õhtul kell 22 eetris ette “Kalevipoega” ja seda kuni Friedrich Reinhold Kreutzwaldi 210. sünniaastapäevani detsembris, lõpetades sellega väärikalt kultuuripärandi aasta.

Esimest korda alustab Raadio 4 kavas pikem spordisaade – pühapäeviti kell 17.05. Roheline mõtteviis ja keskkonnahoid on igateisipäevase saate “Elukeskkond” teema. Laupäeva keskpäeval saab kuulata Kira Evve muusikaprogrammi “Restart”, pärastlõunal aga Irina Svenssoni uut saadet “Kaunite kunstide aeg”.

Suvevaheajalt on tagasi pikemad analüütilised saated sarjast “Vihikust diplomini”, milles jätkatakse hariduselu lahkamist, samuti otsesaade “Euroopa täna” ning Euroopa Komisjoni tegemisi kajastav “Uus vana maailm”. Riigikogus kõneldut analüüsib “Parlamendi argipäev”, aktuaalprobleeme lahatakse saates “Asjade seis” ning välispoliitika kajastusi kuuleb saadetes “Keerdkäigud” ja “Vaatleja”. Tulekul on kohalike omavalitsuste valimisi kajastavad erisaated.