„Seda on minult miljon korda küsitud, miks majakasse ei saa,” selgitab ta ning ütleb, et saab külastajate huvist imehästi aru. „Saare põhjatipus asuvast tuletornist näeb üle saare Hiiumaani ning selge ilmaga isegi Hankoni välja.”

Ilusti paistavad ka Paldiski ja Vormsi.

Rita Koppel ütles, et tema jaoks on tore avastus, et majakas avatakse juubeliaastal — praegusel kujul valmis majakas 65 aastat tagasi. Tulepaak on saare põhjatipus olnud teadaolevalt 1765. aastast saadik, mis tähendab, et teenäitajana on seal tuli vilkunud meremeestele 224 aastat. Päris esimene tulepaak on Rita Koppeli sõnul praeguseks juba meres, sest meri on hulga pankrannikut aja jooksul endale saanud.

Tuletorni avamiseks tuli teha ära rida töid, et see külastajatele turvaline oleks. „Oma pere ja sõbrad,” vastas Rita Koppel küsimusele, kes tööd ära tegi. Vajalikud materjalid ostis Lääne-Nigula vald.

Lääne-Nigula vallavolikogu esimees Neeme Suur oli üks esimesi, kes ritta võttis, et piletit osta.

„Kui tehniliselt on võimalik majakat avatuks teha, siis on seda juväga mõistlik teha, majaks on külastajatele atraktiivne,” sõnas ta. Vallavanem Mikk Lõhmus, kes ostis endale pileti numbriga üks, oli samuti rõõmus. „Minu jaoks oli selle projekti juures esimene küsimus, et miks see majakas juba avatud ei ole,” märkis ta.

Kui avamine juba ette võeti, siis läks kõik juba kiiresti, mis siiski tähendas, et kõigiks toiminguteks kulus aasta. Lõhmuse sõnul oli asi aga vaeva väärt.

„Meil vallas ju teisi selliseid tuletorne pole ka, mida niimoodi külastajatele avada. Osmussaar asub kohe Soome lahe väravas, selge ilmaga on ka, mida vaadata.”

Lõhmuse sõnul on igati tore, kui saarele jõudvatele turistidele on veel midagi lisaks pakkuda. „Kõik see tõstab Osmussaart üha enam pildile ning see saar on kindlasti avastamist väärt,” lisas Lõhmus.

Osmussaarele jõuab aastas keskmiselt 2500-3000 turisti, nende hulk on pidevalt tõusnud ning saarerahvas arvab, et majaka avamine toob sellele rohkelt lisa, sest maailmas on väga levinud majakaturism.

Kuuldavasti on plaanis veeteede ametil peagi alustada ka külastusmänguga, kus saab koguda templeid ja osaleda võistluses, kes jõuab kõige rohkem tuletorne läbi käia.

Majaka avamiseks sõlmis Lääne-Nigula vald veeteede ametiga lepingu. Korraga saab tuletorni minna 10 inimest ning täispilet maksab viis eurot, soodushind on lastele ja pensionäridele.

Veeteede ameti kommunikatsioonijuht Jane Niit ütles, et praegu on avatud üle Eesti külastajatele 10 tuletorni: Hiiumaal Kõpu, Tahkuna, Ristna majakad, Saaremaal Sõrve ja Ruhnu ning lisaks Vormsi, Kihnu, Pakri tuletornid ja kaks Suurupis.

Osmussaare on üheteistkümnes ja alates 1. juunist avatakse ka Naissaare tuletorn.

Jane Niit ütles, et ameti poolt vaadates on tegemist positiivse asjade käiguga — nii koguneb raha tuletorni renoveerimiseks ning edeneb kohalik elu ja lõpuks võidavad kõik.

„Avatud tuletornid on populaarsed külastusobjektid,” sõnab Niit. Kõiki avatud tuletorne külastab aastas keskmiselt ligi 100 000 inimest.

Huvitav on ehk seegi, et kõik avatud tuletornid on jätkuvalt vajalikud ja töötavad edasi navigatsioonimärgina.

Fakte Osmussaare tuletorni kohta

  • Laternaruumi ja rõduga musta-valgetriibuline betoontorn asub Läänemeres, Osmussaare loodeotsal (59° 18.215943′N; 23° 21.670569′E). Tuletorn on orientiiriks mööda Põhja-Eesti rannikut sõitvatele laevadele.
  • Tuletorni ehitus- ja rekonstrueerimisaeg: 1765; 1804; 1850; 1954; 1998 (täisrekonstrueerimine)
  • Praegusel kujul säilinud tuletorn on ehitatud 1954.
  • Märgi kõrgus maapinnast: 35.0 m
  • Maapinna kõrgus veekogu pinnast: 6.3 m
  • Tule kõrgus veepinnast: 39.3 m
  • Kuni 2008 a oli tuletornis kasutusel Sabiku ringatern NL300, valgustugevusega 4000cd ja hõõglambiga 50W.
  • Alates 2008 a on kasutusel Sabik LED ringlatern E8276.W-LB (valge värvus), valgustugevusega 6636 cd ja tarbitava koguvõimsusega 30W.
  • Tule nähtavuskaugus pimedal ajal 11 meremiili (ringtuli).
  • Tule iseloom: FFl (2) W 18 s (Püsi plinktuli: 1+2+2+13=18, 1 s valgus + 2 s põleb 3% täisvõimsusest + 2 s valgus + 13 s põleb 3% täisvõimsusest), põleb aastaringselt pimedal ajal.