"Kui ausad uuringud tehakse, võiks tehas tulla kuskile mujale, kus ei ole nii õrn ja habras loodus. Me räägime siin Peipsi ja Emajõe vesikonnast, mis läheb tasakaalust välja. Kui siia virutada miljardine tehas, on see nagu apteegikaalu peale vaskpommi viskamine, kõik lendab vastu taevast," räägib poliitik.

Üks inimene kõndis inimketi läbi ja loendas kella seitsme paiku seismas 534 inimest, kellele lisandus pidevalt uusi.

Aga töökohad?

Ketis vaat et kõigiga kätt suruv Tartu vallavanem Jarno Laur kiidab, et tegu on otsast lõpuni kodanikuaktsiooniga. Ta ei tea, et Tabivere inimesed oleks rahvaalgatuslikult ammu niimoodi kogunenud – vahest viimati aastatel 1988 ja 1989.

"Rahva kokku toomine võib olla miski, mille eest seda eriplaneeringut tänada," ütleb Laur. "Kuid vastu kogukonna tahtmist ei saa ühtegi plaani ellu viia. Isegi kui plaan oleks hea, on see läinud selles mõttes nihu."

Temagi räägib, et tehas ei sobi Emajõe vesikonda. Hiljem rahvamajas peetavas kõnes rõhutab ta, et ta ei saa aru, kuidas peaks tehase reovesi piirkonnale kasu tooma.

Kas vallavanemana ei peaks mõtlema ka töökohtadele, mida tehas loob?

"Kindlasti looks tehas töökohti. Aga teistpidi peame vaatama, mis on piirkonna profiil. Meil on Tabiveres praegugi tööstust. Inimesed on sellega rahul ja keskkond kannatab selle välja. Me ei ole tööstuse või töökohtade vastased, aga igal asjal peab olema oma koht," ütleb vallavanem.

Kontsert ja kõned rahvamajas

"Kolmkümmend aastat on mööda läinud sellest, kui hoidsime käest kinni ja laulsime. Kes oleks osanud arvata, et oleme jälle siin. Toona meie hääl jõudis riigijuhtideni, loodame, et ka nüüd," ütleb esimesena rahvamajas kõnet pidav Tõnis Mägi. Enne "Palve" ja "Las jääda ükski mets" laulmist loeb Mägi meieisapalvet.

Tabiveres üles kasvanud Kairit ei mahtunud rahvamajja koos väikese tütrega ära – sees läks nii umbseks.

"Oleme lihtsad inimesed ja tahame, et kõik jääks nii nagu on. Et oleks läänerindel heas mõttes muutusteta," ütleb Kairit. Ta ei jälginud varem tselluloositehasega seonduvat, kuid kui kuulis, et see võib tulla Tabivere lähistele, läks ta enda sõnul ärevaks.

"Ärgu tehas tulgu kuskile. Sellega ei ole nii, et meie ei taha, paneme mujale. Keegi ju ei taha. Las mõtlevad mingi teise plaani välja. Et kõigil oleks puhas õhk ja hea kodu," ütleb Kairit. "Kes häält ei tee, selle häält ei ole kuulda."

Mäggi viib peaministrile taktikepi

Emajõe keti peakorraldaja ja liikumise "Emajõe elu hoieldes" juht Paul Volmer andis riigihalduse minister Janek Mäggile üle taktikepi.

"Taktikepp sümboliseerib rahva õigust meie riiki valitseda. Rahvast tuleb kuulata ning rahvas on see, kes riiki juhib," ütles Volmer. "On väga oluline, et minister kohale tuli. See näitab, et ta kuulab rahvast. Ta viib meie sõnumi valitsusse ning neljapäeval nad arutavad seda."

Mäggi selgitas kuulajatele, milliste otsuste vahel valitsus saab neljapäevasel kabinetiistungil valida.

"Kas jätkata eriplaneeringu protsessiga kuni selle hetkeni, et otsused on tehtud ja siis langetab valitsus otsuse. Teine võimalus on see, et algatada lõpetamise menetlus, mis kestab küll mitu kuud, kuna kuulatakse ära ka ettevõtjad," ütles Mäggi.

Minister ütles Maalehele, et ta on ürituse suhtes väga meeldivalt üllatunud: "Minu arvates võeti mind erakordselt hästi vastu. Kui mulle kutse saadeti, siis otsustasingi tulla. Väga raske on otsustada, kui ei tea inimeste emotsiooni. Seda ei saa ignoreerida. Natuke planeerisin oma visiiti ümber. Tartus oligi kindel plaan kohtuda ka linnavalitsuse ja volikoguga, mida ka täna tegin."

Rahvamajas on küll talumatult palav, ent inimesed tantsivad kuni viimane bänd lõpetab.