Merisutt Foto: Toomas Vikerpuur

Alles see oli kui Orjaku-meeste võrku tuurakala takerdus, täna leidsid kalurid Indrek Kääramees ja Tormi-Madis Kääramees oma võrgust tõelise harulduse - merisutt.

Merisutt (Petromyzon marinus) on Vikipeedia andmetel Eesti vetes haruldane silmuliste seltsi kuuluv vereimeja kala, kes elutseb Euroopa ja Põhja-Ameerika rannikul Atlandi ookeanis, Vahemere lääneosas ja Suures järvistus. Rahvasuus on merisutte kutsutud ka merisilmuks ja merisilmuseks.

Tema angerjalaadse siugja keha mõõtmed võivad olla kuni 1,2 meetri ja kala võib kaaluda kuni 3 kg.

Sutt toitub imedes end suurema kala (peamiselt lõhe, meriforelli, angerja ja tursa) külge rännates niimoodi ohvriga päevi või isegi nädalaid. Suti süljenäärmete eritised takistavad vere hüübimist ja põhjustavad punaste vereliblede hävimist ning kudede lagunemist.

Merisutt tegutseb põhiliselt rannikumeres, hoidudes põhja ligi. Koeb Briti saarte jõgedes märtsis-aprillis. Üksikud isendid võivad harva kudeda ka Eesti suuremates jõgedes.

Merisutt on kantud Eesti Punasesse Raamatusse.